Наш евродепутат със стратегическа визита в Кипър

Евродепутатът на ДПС Илхан Кючюк взе участие в стратегическа визита в Кипър, която бе организирана от групата на АЛДЕ в Европейския парламент.

Евродепутатите се срещнаха с лидерите на двете страни, специалния пратеник на ООН за Кипър и представители на гражданското общество.

"Смятам, че моментът е подходящ за провеждане на тази визита, защото сме в заключителната фаза на историческите преговори. Срещите, които проведохме ни индикираха, че двете страни споделят едно мнение по голяма част от деликатните теми и остава да се разберат по въпросите за сигурността и гаранциите. Това е последният шанс на това поколение политици. И Анастасиадис и Акънджъ трябва да проявят своето лидерство. Лидерството не е стратегически или тактически въпрос, то е в името на двете общности", изтъкна Кючюк.

Беше изразена позицията, че Европейския съюз трябва да продължава да насърчава двете страни като използва своя политически и дипломатически потенциал. Според Кючюк ще бъде истински международен и външнополитически успех за България, ако обединението се случи по време на нашето председателство.

По време на визитата участие взеха още евродепутатите Хавиер Нарт и Мариче Схаке.

Поредният кръг от преговори за обединението на остров Кипър ще започнат на 28 юни в Швейцария.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини