Одобриха програмата за председателството на Триото Естония-България-Австрия

Съветът по общи въпроси одобри с единодушие в Брюксел 18-месечната програма за председателството на Съвета на Европейския съюз на Триото Естония - България - Австрия.

Припомняме, преговорите по програмата на трите страни, които ще председателстват Съвета на ЕС от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г., бяха финализирани на 31 май в София.

Програмата на Триото предстои да бъде подписана от министър-председателите на трите държави на 23 юни 2017 г. в рамките на Европейския съвет.

"Благодаря за конструктивното сътрудничество на партньорите ни от Естония и Австрия, както и на Генералния секретариат на Съвета за подкрепата и приноса за програмата", заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова в изказването си пред Съвета по общи въпроси.

Павлова обяви и основните приоритети: "Съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност", "Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани", "Към енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата", "Съюз на свобода, сигурност и правосъдие", "Съюзът като мощен фактор на световната сцена".

Павлова подчерта и конкретните приоритети на Българското председателство - сигурността и миграцията, бъдещето на кохезионната политика и бъдещото на дигиталния пазар. България ще се опита да постави и фокус върху Западните Балкани и европейската перспектива на гражданите от този район.

Павлова допълни, че страната ни е готова да поеме председателството на Съвета на ЕС от Естония и да продължи да работи в близко сътрудничество с Триото.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини