Всеки трети тийнейджър у нас е пробвал наркотик

Всеки трети гимназист е опитвал наркотици. Това стана ясно вчера при представянето на информационния сайт за зависими drugsinfo-bg.org, финансиран от холандското външно министерство, пише Монитор.

"120 000 ученици, или 35 % от младежите между 9-и и 12-и клас, са употребявали поне веднъж наркотични вещества", съобщи Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании.

По думите й марихуана са пушили по-голямата част от участниците в проучването.

"Обикновено младежите, които са взели веднъж дрога, не повтарят след консултация със специалисти", каза още Райчева. От асоциация за рехабилитация на зависими "Солидарност" допълниха, че разговор със специалист може да се проведе и в интернет.

Това ще стане възможно чрез новия сайт drugsinfo-bg.org., обясниха създателите на интернет страницата.

"В чат канал, електронна поща и форум зависимите анонимно ще могат да потърсят съвет от професионални психолози", заяви Елена Николова - координатор на проекта. Николова обясни, че консултациите ще стават при гарантирана анонимност. Експертите щели при необходимост да насочват зависимите към конкретна болница.
"В интернет младежите ще могат да ползват базата данни "Азбука на наркотиците"", обявиха създателите. Там младежите ще научат за рисковете от всички познати психотропни вещества.

В специалната секция "Спешна информация" пък има указания какво трябва да се прави при предозиране.

Родителите на зависими също ще могат да научат как да откажат децата си от смъртоносните навици. Освен съвети от сайта наркоманите и техните близки ще разполагат с помощ от горещата телефонна линия 0888991866.

"Информацията е ключът към справянето с наркотиците. Колкото повече обществото мълчи, толкова повече проблемите се задълбочават", категоричен е посланикът на Кралство Холандия у нас Вилем ван Ее. Той подчерта, че холандското правителство финансира борбата с наркотиците в България заради географското ни положение.

"Сериозно осъждаме трафика. Работим с всички страни членки за решаване на проблемите с наркотиците", поясни посланика.

Вилем ван Ее обясни, че в Холандия са позволени само леките наркотици за лична употреба. Законодателството в Страната на лалетата предвиждало жестоки санкции за наркотрафикантите.




Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини