Скандал след кражба на цял арсенал с боеприпаси

Петима висши португалски военни бяха уволнени след сензационната кражба на експлозиви и боеприпаси от оръжеен склад.

За да се избегнат спънки на разследването, което е в ход, реших да отстраня командирите на пет подразделения, замесени в процеса, заяви началник-щабът на сухопътните сили Федерику Ровишку Дуарте в интервю за португалската обществена телевизия, цитиран и от БТА.

Той намекна преди това, че кражбата, извършена в сряда в Танкуш, Централна Португалия, може да е била улеснена от изтичане на информация от военни, свързани с този склад за муниции. За да подобно нещо трябва да има вътрешна информация, заяви той. 

Системата за видеонаблюдение била повредена от две години, неизвестните крадци проникнали във военната база и задигнали повече от стотина ръчни гранати и деветмилиметрови патрони, съобщи в четвъртък командването на съхопътните сили. Откраднати били също противотанкови ракети, сълзотворни гранати, експлозиви, детонатори, уточни то в петък. А според португалската преса липсвали и около 40 противотанкови гранатомети.

Става дума за наистина сериозен инцидент, призна министърът на националната отбрана Жозе Алберту Азереду Лопеш, който трябваше да информира за изчезналото оръжие съюзниците на Португалия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини