Денят на целувката е, намалете стреса

Кога, ако не днес можем да си позволим да нацелуваме всички обичани от нас същества! По предложение на Великобритания, през 1988 г. ООН официално признава Световния ден на целувката.

Празникът бързо набира популярност, като започва да се отбелязва в различните краища на света, включително с нови рекорди по масово и най-продължително целуване. От 1981 г. Световната здравна Организация също се занимава със сериозни изследвания за природата на целувката. Според специалистите в целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни, а световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа.

Целувката увеличава пулса на сърцето и нивото на хормоните в кръвта, а също така увеличава живота с една минута. Освен всички останали предимства, целувката топи калории, нормализира киселинността в устата и предотвратява стреса.

Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти и постигат значими лични и професионални успехи.

Някои от негативите на целувката са, че чрез нея се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести, както и стотиците различни бактерии, но при 95% от тях не са опасни за здравето.

До ден днешен няма обяснение защо хората са започнали да се целуват. Твърди се, че в началото това е било знак на доверие. Няма сведения в Древен Египет да е била използвана целувката като форма на общуване, римляните пък се целували един друг по очите в знак на приветствие.

Сред любопитните факти от миналото е този, че в средновековна Италия, мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника.

Във Франция, например, е забранено хората да се целуват на железопътни линии, а законодателството на американския щат Индиана забранява на мъж с мустаци да целува човешко същество. В Кънектикът е забранено да целуваш жена в неделя, а в Айова - целувката с непознат.

Ескимосите (в условията на арктически студ) вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която е вървял.

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини