Ердоган: Закриваме базата в Катар само ако Доха поиска

Анкара не желае да настройва Саудитска Арабия срещу себе си в конфликта на Катар с държавите от Персийския залив. Турция е категорично против нова криза в Близкия изток след Сирия и Ирак.

Това заявява турският президент Реджеп Ердоган в интервю за телевизия France 24.

В отговор на журналистически въпрос за подкрепата на Турция за Катар в кризата, Ердоган изтъкна значението на Саудитска Арабия и подчерта, че Анкара не желае регионът да бъде тласнат към нова криза.

В Сирия, в Ирак има сериозни кризи и не желаем втора такава, заявява той.

Онова, което искаме от Саудитското кралство, което е големият играч в региона, както в икономическо отношение, така и по възраст, е да не позволи криза в района, ние винаги сме искали точно това, добавя Ердоган.

Според президента санкциите на държавите от Залива срещу Доха, формулирани в 13 точки, са абсолютно неприемливи, защото тяхното прилагане ще означава "край на Катар като държава".

Подобни санкции в никакъв случай не може да бъдат приети. Те означават "аз не те признавам като държава, т.е. ти ще се откажеш от всякакви функции като държава, казва Ердоган.

Турция през 2014 г. подписа договор с Катар за военно-техническо сътрудничество въз основа на предложение, което дойде от тяхна страна. И ние отговорихме положително. Аз тогава предложих да създадем военна база и в Саудитска Арабия. Тогава те отговориха, че са готови да го обсъдят, каза още силният човек в Анкара.

Ердоган посочва, че САЩ и Франция също имат свои военни база в Катар, но сега само към Турция е отправено искане да закрие военния си комплекс.

В отговор на въпрос дали Анкара е готова да направи това като жест, Ердоган отговаря: Докато Катар не поиска, ние не бихме направили това, в никакъв случай. Ние оставаме верни на споразумението с Катар. Но ако все пак Доха поиска от Анкара да закрие базата, естествено е, че не бихме останали там, където сме нежелани.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини