Най-зле сме в ЕС и по концентрация на медиите

Евродепутатите от комисията по граждански свободи представиха изследване на медийния плурализъм в Европейския парламент. Според изследването в страната ни се наблюдава силна концентрация на медийната собственост като един от основните критерии за медийния плурализъм, съобщи БНР.

Нашите евродепутати обаче останаха безмълвни и нито един от тях не взе думата.

В изследването, което включва 28-те членки на ЕС, както и Турция и Черна гора, страната ни е представена като рискова от гледна точка на медийната независимост. Заедно с нея са и други членове на ЕС като Гърция, Унгария, Италия и др.

По три от изследваните показатели България е с най-високата степен на риск за независимостта на журналистите - концентрация на собственост, отстраняване на конкуренцията чрез придобиване на различни медийни организации и компании, както и по влияние на собствениците и рекламодателите върху редакционното съдържание, предава в."Сега".

По показателя концентрация България и Люксембург са посочени като държави, позволили тя да се случи в най-висока степен. Според авторите на изследването рискът от политически контрол у нас е 79%. Цитирани са и конкретни примери за политическо влияние с партийните телевизии СКАТ и "Алфа" и са представени официалните данни за шест вестника, притежавани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Според шефа на Европейската федерация на журналистите Ренате Шрьодер в ЕС е нужен общ закон, който да принуди властите да публикуват прозрачно всички собственици на медии.


 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини