Стотици хора гасят големия пожар край Стара Кресна

Около 250 души участват в подновеното тази сутрин погасяване на пожара край Стара Кресна, Благоевградско. Изгорели са 600 дка борова гора.

Това съобщи за "Фокус" Георги Пармаков, директор на РД ПБЗН – Благоевград. 

В гасенето на пожара са се включили хора от пожарната, от военното поделение в Благоевград, от Югозападното държавно предприятие, от парк „Рила“, парк „Пирин“, Регионалната дирекция по горите и доброволци, каза Пармаков. 

Към момента все още има горящи огнища, но се работи по тяхното локализиране. По думите на Пармаков, през изминалата нощ обстановката е била доста тежка, тъй като е духал силен вятър, който е разгарял пожара. 

Пармаков изрази увереност, че днес ще бъде спряно разпространението на пожара. Той допълни, че има готовност в потушаването на пожара да се включи и хеликоптер, но към момента не се налага неговото използване. 

Няма опасност за хора, тъй като пожарът се разширява далеч от населени места. Но щетите са много сериозни, заяви по БНР директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.

Националното радио съобщи за задимяване в Кресненското дефиле.

Най-вероятно причината за пожара е човешка немарливост, той е възникнал в близост до местни пътища, каза Дамянов.

За "Фокус" той уточни, че са изгорели 600 декара борова гора край Стара Кресна.  По думите му, площта на пожара е над 850 декара, в това число са изгорели сухи треви и храсти. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини