Величко Чолаков попадна в учебник по физика в Англия

Изображение 1 от 3

    Бронзовият медалист от Олимпиадата в Атина Величко Чолаков се появи в учебник по физика в Англия. Снимката на исполина от Родопите е използвана като илюстрация към урок, в който се изучават силите.

    „Бях много приятно изненадан, като научих. Снимката на учебника ми я изпрати Димитър Ходжев, който е по-известен като Митьо Крика“, коментира Чолаков.

    Величко Чолаков, наричан от всички приятели Железния, е роден на 12 януари 1982 г. в Смолян. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория + 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория.

    В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна. Висок е над 2 метра и тежи около 160 кг. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ в САЩ. Почетен гражданин на Смолян и Неделино.

    В момента Чолаков ръководи отбора по вдигане на тежести “Родопа” и успешно се развива като треньор. Негови състезатели вече са включени в националния отбор на България.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини