София – зелена и с небостъргачи. Промени в закона уреждат зоните

Що е то междублоково пространство и къде ще могат да се строят небостъргачи? ГЕРБ предлага промени в Закона за устройството и застрояването на София, които да прецизират тези въпроси.

В законопроекта се предвижда да се обособят три центъра, в които да могат да се строят сгради над 125 м.

Единият район ще бъде около 7 км на бул. "Цариградско шосе", другият - в район "Люлин" до Околовръстния път, а третият - около Централна гара.

Според вносителите с промените няма да бъдат засегнати гражданите, няма да бъде нарушено спокойствието им, както и транспортът.

"През последните десетилетия София се разви като икономически и финансов център в страната. Има все по-засилен инвеститорски интерес и все повече желание да се строят небостъргачи. Именно със законопроекта ще се регламентира къде може да се правят такива сгради и къде не", обясни Александър Ненков от ГЕРБ и допълни, че ще се търси балансът между неспирането на инвеститорския интерес и запазването на облика на града и зелените площи.

Сгради между 75 и 125 м също ще се обособят в градската част, но те трябва да бъдат съобразени с транспортна симулация, която да докаже, че при пускането на новата сграда няма да се затрудни трафикът, обясни още Ненков.

Другата важна точка в законопроекта е запазването на зелените пространства в столицата.

"Много точно дефинираме какво е зелена система. Когато междублоково пространство или детска площадка попадат в обхвата на зелената система, тяхното предназначение няма да може да бъде променяно", каза депутатът от ГЕРБ.

В промените е записано и при утвърждаването на градоустройствен план да не могат да се правят промени в жилищните комплекси в рамките на 5 години.

"Така ще се създаде устойчивост. В момента след провеждане на множество обществени обсъждания, веднага започват процедури за обжалване", обясни Мария Илиева от ГЕРБ.

В проектозакона е записано и да се запази културно-историческия облик на столицата. Една от мерките ще е увеличаването на глобите за лицата, които с действието си или бездействието си увреждат културно-историческото наследство.
 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини