Македонската столица е окупирана от полиция

Днес македонската столица е окупирана от полиция. Очакват се възможни хулигански прояви на групи, неприятелски настроени към българския премиер.

Това каза за БНТ от Скопие журналистът Владимир Перев.

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Република Македония на 1 и 2 август, където с македонския си колега Зоран Заев в ранния следобед ще подпишат Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество.

Група граждани организираха вчера вечерта протест в центъра на македонската столица срещу подписването на договора, съобщи македонското електронно издание „Фокус“, цитирано от едноименната българска агенция. Протестиращите са преминали с македонски знамена от Министерството на външните работи пред църквата „Св. Богородица“ и са стигнали в сградата на правителството. Агенция „Макфакс“ уточнява, че протестиращите са били около 30 души. „Фокус“ посочва, че те са били организирани чрез сдружението „Блаже Коневски“. 

Македонският парламент ще ратифицира документа, но е възможно процедурата да се забави във времето, смята Владимир Перев. Атмосферата е оптимистична, което говори, че проблемът трябва да бъде решен и договорът да бъде подписан, за да се отвори пътя към Европейския парламент и НАТО, споделя той.

В Скопие Борисов ще проведе срещи с колегата си Зоран Заев, с председателя на парламента Талат Джафери и с президента Георге Иванов. 

По повод отбелязването на 114-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание на 2 август българската официална делегация и делегация на правителството на Република Македония ще положат венци пред гроба на Гоце Делчев, в църквата „Свети Спас“ в Скопие. 

В делегацията участва и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини