Какви рискове носи употребата на контактни лещи

Когато хората ме попитат защо не нося контактни лещи, обикновено си измислям някакво оправдание, за да скрия истината: че поставянето на найлоново приспособление върху уязвимата мембрана на роговицата ми, ме ужасява, пише в материала си Ерин Бродуин.

Изследване, проведено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, до известна степен оправдава подобни страхове, въпреки факта, че контактните лещи си остават безопасни и ефективни, поне когато са носени правилно.

Изследването се базира на предишно откритие от 2014, според което над 99% от носещите контактни лещи признават за поне едно свое действие, носещо риск от развитие на очна инфекция.

40 милиона американци използват контактни лещи редовно.

Новото изследване се фокусирало върху 1 075 случая на очни инфекции свързани с употребата на контактни лещи, много от които биха могли да доведат до трайни увреждания на зрението. Добрата новина е, че често инфекциите са предотвратими.

Изследването открило, че 1 на 5 души носещи контактни лещи, има белези по роговицата, нуждае се от присаждане на роговица или страда от влошено зрение.

При 20% от случаите на инфекции се наблюдавали сериозни проблеми с роговицата. Роговицата е ключова за ясното зрение, тя е известна със забележителната си способност да се възстановява при леки увреждания.

Инфекциите обаче биха могли да увредят по-долните и слоеве, попречвайки на пълното и оздравяване.

В някои случаи, уврежданията биха могли да доведат до белези, засягащи зрението. При по-тежките белези, се налага дори присаждане на роговица.

Над 1 на всеки 4 души признали за вредни навици, увеличаващи риска от развитие на инфекция.

Повечето от тези проблеми обаче са предотвратими. Много от участниците в изследването споделили, че спят с контактните си лещи или че ги носят по-дълго от препоръчителното.

Рискът от инфекции може да бъде намален с подобряване на хигиенните навици и стриктно следване на инструкциите за употребата им.

За да си спестите проблеми със зрението, не забравяйте да измиете ръцете си преди да поставите или отстраните лещите, да изхвърлите вече употребения разтвор, да спазвате указанията за употребата на лещите и внимателно да измиете и подсушите контейнера за лещи след всяка употреба.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020

Случаен виц

Последни новини