Откриват Музей на родопската теснолинейка

Изображение 1 от 3

     Дом-музей на родопската теснолинейка Септември – Добринище официално ще се открие след броени дни на 3 септември от 14:30 часа на гара Цепина. Инициативата е на гражданско сдружение „За теснолинейката“ , а гарата се намира в дефилето на Чепинска река, на 8 км от Варвара - в посока Велинград, на 116 км от София и на 62 км от Пловдив.

    Влакчето със 760 мм междурелсие от Септември до Добринище свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин по 125-километров тесен железен път.
    Новият узеят има за цел да популяризира стогодишната история на теснопътната жп линия и по този начин да привлича последователи към каузата за опазване на последната теснопътна жп линия у нас. Сградата е ремонтирана и възстановена изцяло с доброволен труд на над 20 души в продължение на две години.
    През 2017 г. се навършват 101 години от идеята за построяване на Малкото влакче и 91 години от съществуването му.  Сдружение "За теснолинейката" продължава традицията, чието начало постави миналата 2016 г. - всяка първа неделя на месец септември да бъде празник на теснолинейката. Вековният юбилей миналата година бе посетен от над 500 души от различни държави и краища на България.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини