Районното мюфтийство в Смолян раздава 30 крави за Курбан Байрям

30 крави ще бъдат раздадени за празника Курбан Байрям, който започва на 1 септември и ще продължи три дни.

„Това е традиция от вече 6 години и както национална кампания, така и по региони, и в нея се включват всички мюсюлмани в областта“, обясни Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов. 

Месото от животните ще бъде разделено на 2 хиляди порции, които ще се раздадат на бедни, нуждаещи се и сираци в населените места на територията на областта. 10 от кравите са дарени от Главно мюфтийство, а останалите животни са дарени от вярващите за празника. „Мюсюлманските настоятелства са направили поимемни списъци на всички нуждаещи се, които ще получат от курбана. Сред тях са и 43 сираци в Смолянска област, които се подпомагат финансово всеки месец с дарения, събирани от вярващите в джамиите в региона.

„За целта се правят картички, организират се и културни мероприятия свързани с благотворителната кауза, която се организира през ноември.  Главно мюфтийство има и целеви фонд за целогодишно подпомагане на всички 260 сираци в страната “, обясни още Дъбов.

За предстоящия религиозен празник на мюсюлманската общност в Родопите той отправи пожелание за мир, солидарност и разбирателство в обществото, независимо от вероизповедание и социално положение.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини