Кризисен щаб ще бори корояда, облекчават процедурите по даване на разрешително за санитарна сеч

Изображение 1 от 3

    Кризисен щаб създава Министерството на земеделието за да се бори с изсъхването на горите в Родопите. Това обяви министър Румен Порожанов при посещението си на Националния събор на овцевъдите край Смолян. Земеделският министър коментира и другата нашумяла тема за заразените с фипронил яйчни продукти. По думите му, в страната ни проверките на ферми – производители на яйца и птичи продукти до момента не са констатирали употреба на фипронил. Според министър Порожанов обаче трябва да очакваме нови сигнали за заразени вносни продукти. Това ще е и една от основните теми на предстоящия в понеделник Съвет на министрите на земеделието в Талин.

    „В момента информационната система бълва, непрекъснато се качват от всички страни членки констатирани партиди за яйчен прах, за други пордукти. На всеки сигнал Агенцията по храните реагира адекватно и веднага. Нека го кажем още веднъж - в Европа проблема е много много по-сериозен, както се казва там много яйца са изяли”, коментира министърът.

    Другият сериозен проблем за земеделското министерство, поставен като тема номер едно и за държавните горски предприятия и за Изпълнителната агенция по горите са напднатите от корояд гори в Родопите. Заради вредителя цели групи дървета изсъхват.

    „Самата болест е много упорита. Самите насекоми са доста мобилни и за съжаление начинът, по който трябва да се справиме е един – добра организация, изчистване на заболелите дървета и петната около тях, извозване на дървесината и изчистване на терена”, заяви Порожанов.

    По данни на Южноцентралното горско предприятие, което работи на територията на Смолянска и Кърджалийска област заболелите гори са 1 милион и 200 хиляди кубика. Дървосекачески фирми вече работят на терен, но работниците и техниката са недостатъчни, констатира още земеделският министър. С промяна в наредбата, публикувана вече в Държавен вестник са ускорени административните процедури, които до сега пречеха на работата.

    Тази промяна наистина ни развързва ръцете, заяви Ботьо Арабаджиев – директор на ЮЦДП. По думите му, сега трябва да се наблегне по-скоро на съхнещите дървета, защото корояда е в съхнещите насаждения, а не в изсъхналите. „Пренасочваме усилията в съхнещите, тези, които жълтеят в момента, за да може да ограничим разпространението към следващи територии. И благодарение нали на тази промяна в наредбата е възможно сега да работим в тези насаждения”, допълни директорът на ЮЦДП. Горските са категорични, че колкото по-бързо се прибере засегнатата дървесина, толкова по-бързо ще се справят с проблема.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      На
      НАЙ ИВАН
      4 0
      18:07, 4 сеп 2017
      За такива случай народа го е казал - " След дъжд качулка". Сега няма не засегнат район от коряда, когато трябваше да се вземат сериозни мерки, горските си го играеха "пас", успокояваха ни, че всичко е под контрол, хващаха ги с мрежи и всякакви други щуротии. Та нали това беше най-удобния момент да се "нагушат", па макар и да унищожат гледана с десетилетия гора. А сега даже докараха и преподавателите си от лесотехническия да ни кажат че сеч му е майка. Сега ще се вайкат срещу природата, ще изхарчат парите които постъпват от повсеместната сеч в горските (не рушветите), за бронирани джипове на бате им Бойко и всякакви други щуротии, но не и да инвестират в разсадници, в техника и да започнат да залесяват. За това в плана за опоскване на родопа планина не е дошло ред. След 2-3 години същите разбойници ще искат пари от държавата за да залесяват, разчитайки на късата памет, че не помним хилядите тирове пълни с дървесина, кръстосващи планината сега.
    Последни новини