Гъбарска среща събира любители и познавачи на деликатеса в Пампорово

Изображение 1 от 3

    Гъбари от цялата страна се събират на традиционната си есенна среща в Пампорово този уикенд. По всеобщото им мнение районът е едно от най-благодатните места за наблюдение и събиране на гъби в Родопите и точно за това срещите в Пампорово са най-интересни.

    Любители и познавачи на гъбите се обединяват във фейсбук група преди шест години. Специализираната група "Гъбите и гъбарите" възниква съвсем спонтанно, а социалната мрежа се оказва една от най-бързите възможности за комуникация на хора с общи интереси, насочени към специфичния и богат свят на гъбите. Създател на групата е микологът от БАН д-р Борис Асьов.

    За любителите-гъбари срещите на живо обаче, като тази в Пампорово, също са много важни. Най-напред защото участниците имат възможност заедно да походят в планината в търсене на гъби. Такива екскурзии в районите на Пампорово и Смолянски езера вече са предвидени в програмата. Групите ще търсят най-различни видове гъби, включително и трюфели с помощта на обучени за това кучета. А току-виж попаднали на някой нов вид гъба, защото запалените любители стават и откриватели. "Винаги се открива по нещо ново, много често се откриват нови гъби за страната, може би по десетина вида годишно се откриват от членове на групата", казва Борис Асьов.

    В следобедните часове на съботния ден всички събрани гъби ще се подредят в изложба. А от отбрани гъби ще се свари традиционната гъбена чорба за всички участници. Срещата има познавателен характер – участниците обменят интересна и полезна информация, включена е и беседа, представяща какво трябва да се знае за гъбите. Няма да липсва и развлечението, след преходите в планината, любителите-гъбари смятат и да се повеселят.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини