8 килограма гъби забърка в специална чорба шеф Стела Гълъбова

Изображение 1 от 3

    Шефката на офиса на „Еском” в Първомай Стела Гълъбова се оказа майстор на гъбената чорба. Приготвянето на специалното ястие е традиция за срещата на любителите гъбари от цялата страна, която се проведе този уикенд в Пампорово. Към 50 любители и познавачи на гъбите се събраха в курорта. В съботния ден те усърдно търсиха и събираха гъби в районите на Пампорово, Хайдушки поляни, Стойките, Смолянски езера. Успяха да намерят около 90 вида диворастящи гъби, които подредиха в изложба. Сред гъбарите имаше и чужденци – гости от Гърция и Италия.

    Докато гъбарите редяха изложбата, Стела Гълъбова беше главният готвач на чорбата. „Направих я истинска гъбена чорба”, сподели шеф Гълъбова. Към морковите и лука добавила основно пачи крак и манатарка, както и изсушена шийтакe, общо 8 килограма. Вкусът се допълнил от подправките и гъбарите „си облизали пръстите”.

    „Идеята е да популяризираме гъбите и да правим информацията за тях достъпна, за да са по-уверени хората, когато събират диворастящи гъби в гората”, каза микологът от БАН Борис Асьов - създател на фейсбук групата „Гъбите и гъбарите” и организатор на срещата. И макар че лятото не е толкова богато на гъби, събраните към 90 вида са доказателство и за познаваческите умения на участниците в срещата и за растителното богатство на планината.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бр
      браво :)
      3 0
      22:29, 10 сеп 2017
      Стеле, ти за пореден път ни изненада приятно :)
    Последни новини