Областният информационен център иска дискусия за съдбата на висшето образование в Кърджали

Областният информационен център – Кърджали е готов да съдейства на Областния управител при разисквания на теми, които засягат синхронизирането на промени, съобразени с Европейските стандарти. Нека напомня, че форуми с представители на бизнеса и Министерството на икономиката е имало и преди. На последната такава през 2016 година бе обсъдена и програмата „Хоризонт 2020“.

Според предварителния доклад има две препоръки към България за развитието на висшето образование. Първата е свързана с това, че е необходима реформа поради фрагментирания характер на научните институции и висши училища. ЕС препоръчва в България да останат 10 университета, като осем от тях могат да бъдат създадени на базата на сега действащите. Четири от тях могат да се занимават не само с образователна, а и с научноизследователска дейност, а останалите да бъдат по-предприемачески насочени, както е в повечето европейски страни.

Втората препоръка е свързана с ниския процент, заделян от БВП за наука и образование. Повечето специалисти логично казват, че първо трябва да се ограничат до 10 университетите, това ще доведе естествено до увеличение на средствата и бавно да се подходи към покачване на процентите от брутния вътрешен продукт за образование.

С една дума – идеята за ново висше училище или филиал е малко закъсняла.

Отдавна в ЕС се говори за учене през целия живот, за квалификационни и преквалификационни форми, съобразени с пазара на труда. Интерес вече предизвиква и дуалното обучение.

Приветстваме обаче идеята да се направи широко обществено обсъждане на темата как образованието, научноизследователската дейност и бизнеса да се срещнат, защото за това ще се отделят все повече средства от ЕС.

Дора Христова

Управител ОИЦ-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини