Община Смолян затяга контрола върху туристическия данък

Ръководството на Община Смолян пое ангажимент в срок до 10 ноември т.г.  на всеки кмет  да бъде предоставена информация за регистрираните и категоризирани туристически обекти в неговото населено място на  територията на Общината. Целта е да се повиши събираемостта на туристическия данък, който продължава да е проблем и в местната хазна се отчитат малко приходи от него. Данъчната ставка не е променяна от 2012 г., като за селата е 20 ст, за града – 50 ст., а за Пампорово- 60 ст. Община Смолян вече ще включи в проверките и кметовете на населените места. Продължава порочната практика предоставящите този вид услуги да не се водят като къщи за гости, а къщи за живеене. В същото време се рекламират по сайтове и други места, което е в нарушение на закона. 

Инж.Цекова предупреди, че на проверки тръгват и Комисията за защита на потребителите, които ще налагат солени глоби за този вид нарушения. 
От общинското ръководство припомниха, че средствата от този вид данък се използват за подобряване на инфраструктурата, рекламата и участие в специализирани борси. Категоризираните обекти не плащат нито данък, нито такса, а на територията на община Смолян няма нощувка под 30 лв. 

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини