Внимавайте с мелатонина

Безопасен ли е мелатонинът?

На пазара наред с комбинации от витамини и ароматизирани чайове се предлагат най-различни продукти от спрейове за уста до дъвки и различни бонбони, всичките обогатени с мелатонин – хормонът, който ни помага да заспим. Той става все по-популярен, като го пият както възрастни, така и деца.

Продажбите на тези хранителни добавки нарастват непрекъснато. Някои изследователи обаче са обезпокоени, че потребителите имат твърде опростена представа за този доста сложен и мощен хормон, съобщава CredoWeb. 

Когато се взема в правилното време и доза, той може наистина да възстанови схемата на съня, която е нарушена от смяна на часовите пояси при дълги полети, дълъг уикенд с късни лягания или някои нарушения в ритъма на биологичния часовник. За безсъние, което се явява от време на време, обаче, изследванията показват, че ефектът на мелатонина е ограничен. Някои учени дори предупреждават, че ако не се използва правилно, той може да причини вреда. 

Експертите също така си задават въпроса доколко хормонът е безопасен за деца. Австралийски учени обявиха през 2015 г. нарасналата употреба на мелатонин сред децата за тревожна и предупредиха, че родителите не трябва да го дават на малчуганите. 

„Много хора го пият точно преди лягане, като че ли е хапче за сън. Не е толкова просто“, предупреждава Майкъл Бройс, клиничен психолог от Калифорния, който работи по различни проблеми на съня.

При някои работи, при други – не

Мелатонинът е открит през 1958 г. Той е мощен хормон, който се отделя по естествен път в тялото ни, за да регулира нашия биологичен часовник. Светлината е ключът, който го контролира. С намаляването на дневната светлина нивата на мелатонин започват да се покачват около 2 часа преди лягане, като започваме да се чувстваме сънени. Сутрин, когато светлината освети очите ни, тя сигнализира на мозъка да спре производството на мелатонин, след което ние започваме да се разсънваме. 

„Мелатонинът е регулатор на съня, а не инициатор на съня“, обяснява д-р Бройс, който е автор на книгата „Добрият сън – 4-седмична програма на лекаря за по-добър сън и по-добро здраве“.

От 80-те години на миналия век насам производителите на хранителни добавки представят мелатонина, синтезиран в лаборатории, като обещаващо помощно средство при безсъние. Неговото влияние при несистемно безсъние обаче не е толкова силно. При някои хора мелатонинът помага, а при други – не. Просто трябва да опитате, за да разберете вие от коя група сте, съветва д-р Алфред Леви от Университета за здраве и наука в щата Орегон, САЩ.

Ревю, направено на 15 изследвания, обхванали 284 участници, установява, че тези от тях, които са взели мелатонин преди лягане, са заспали средно с 3.9 минути по-бързо и са спали 13 минути повече.

„Когато организмът ви вече произвежда мелатонин естествено през нощта, обаче, да се взема хормона допълнително от външен източник е малко като да плюеш в океана. Не върши особено работа“, коментира д-р Кати Голдщайн, асистент по неврология в Клиниката по медицина на съня в Университета на Мичиган.

По-голяма доза мелатонин (около 3 мг) може да предизвика сън, но само при около една трета от хората, които го вземат, обяснява д-р Алфред Леви. 

Разстройства на биологичния часовник

Експертите са съгласни, че мелатонинът може да има голям ефект при лечението на различни разстройства на биологичния часовник като разстройства, при които човек заспива много късно или се събужда твърде рано или пък има проблеми, свързани с работата на смени. В тези случаи, тялото започва да отделя мелатонин твърде късно или твърде рано, които създава разминаване между това кога човек трябва да спи и кога действително му се доспива.

Представете си, че сте нощна птица, и започва да ви се доспива едва към 4 часа сутринта, като обичате да спите до обяд. В такъв случай може да вземете ниска доза мелатонин (0,5 мг) в 23 часа вечерта, много преди да започне да се отделя вашият естествен мелатонин. Това не само ще ви помогне да заспивате по-рано, но също така ще премести напред вашия вътрешен часовник, обяснява д-р Голдщайн.

Мелатонинът също така действа много добре при джет лаг при пътуване в източна посока. Д-р Бройс препоръчва в такъв случай да се взема по 0,5 мг мелатонин 90 минути преди времето за лягане на мястото, за което пътувате.

След уикенд, в който сте си лягали късно и сте ставали късно сутрин, ниска доза мелатонин (0,3 мг) в късния следобед в неделя може да ви помогне да се върнете към нормалния си режим на лягане и ставане и да избегнете стреса от ранното ставане в работния понеделник, съветва д-р Алфред Леви. Хората, които започват да дремят, след като пията мелатонин, не трябва да карат кола след употребата му.

Изследванията на д-р Леви показват също, че мелатонинът в малка доза от 0,3 мг, взета в късния следобед, може да облекчи симптомите на зимната депресия при някои хора, причинена от по-краткия ден и изместването на биологичния часовник. Той обаче препоръчва мелатонинът да се взема само след консултация с лекар, тъй като малка група от хора реагират по-добре, когато пият хормона сутрин.

„Предизвикателството при мелатонина е, че употребата му е сложна. Ако го вземате в неподходящ час, той може да премести вашия биологичен часовник в грешната посока и това може да причини проблеми“, предупреждава д-р Леви.

Доколко е безвреден?

Смята се, че краткосрочната употреба (до няколко месеца) на мелатонин е безопасна при здрави хора. Той обаче може да доведе до повишаване на кръвната захар и затова не се препоръчва при хора с диабет, предупреждават специалистите. Твърде големи количества от него също така могат да доведат до лоши сънища и до обща отпадналост на другия ден. Освен това трябва да се има предвид, че мелатонинът може да отслаби действието на другите лекарства, които вземате, като например хапчета за високо кръвно, лекарства срещу припадъци и противозачатъчни, предупреждава д-р Бройс.

Когато става въпрос за деца, специалистите имат доста притеснения. Ако децата вземат по-голяма доза или го пият без лекарски надзор, това може да доведе до гадене, диария, главоболие, промени в настроенията, сънливост, която продължава на следващия ден и изпускане в леглото, предупреждават експертите. Още обаче няма категорични резултати, доказващи, че мелатонинът може да навреди при деца и юноши.

Някои изследвания показват, че малки дози мелатонин нощно време при деца с разстройства на развитието като тези от аутистичния спектър и синдрома на дефицит на вниманието с хиперактивност могат да помогнат при проблеми със съня им. Ако е добре планирано във времето и се прилага под наблюдението на лекар, мелатонинът може да помогне за нормализиране на съня и за поведението през деня на тези деца, обяснява д-р Бройс.  Той обаче не би използвал мелатонин при други обстоятелства при здрави деца.

Не е ясно дали е безопасен при дългосрочна употреба

При възрастни, чийто биологичен часовник е изместен по една или друга причина, настина си заслужава да се опита с мелатонин, смятат специалистите. Просто изберете подходящата марка и вземайте дози под 3 мг, за да избегнете страничните ефекти. След като спането ви се нормализира, спрете да вземате хормона, съветват специалистите.

„Ние наистина засега не знаем дали е безопасен, ако се взема по-продължително време“, предупреждава проф. Голдщайн.

Още интересни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини