Почитаме днес покровителката на майките Св. Екатерина

Православието отдават почит днес на великомъченица Св. Екатерина – покровителка на майките.

Светицата живяла в края на трети век в Александрия. Девойката от знатен род била много красива и умна, за времето си и солидно образована с познанията си по медицина и философия.

Потопила се в лоното на християнството след срещата си със скитник, който ѝ разкрил мъдростта му. Заради вярата си и заради това, че разпространявала Христовото учение обаче красавицата загинала когато била едва 18 годишна.

Според народните обичаи в Деня на Св. Екатерина жените стават много рано сутринта, за да замесят бяло тесто с мълчана вода. Броят на питките, които се правят от това тесто, е задължително нечетен.  Те трябва да са намазани обилно с мед, рачел или петмез и да са нашарени с вретено. Хлябът се раздава до последно. Вярването е, че Света Екатерина ще ги закриля от болести. Особено важен бил този ритуал за младите булки, които имали малки деца. Тогава те трябвало да застанат на кръстопът и да дават на всеки минувач сам да си отчупи от питката, като го подканяли с думите: „Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!“

На 24-ти ноември празнуват имениците Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина, Катрин.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини