8 милиона са преминали през българо-гръцката граница, половината през"Кулата"

Ръст на преминалите лица и автомобили бележат за 2017 г шестте ГКПП на българо-гръцката граница. Забелязва се увеличение на преминали лица и МПС спрямо същия период на 2016 година с около 14 %. Извършени са гранични проверки на преминалите приблизително 13 милиона лица и 5 милиона МПС. През периода от общия обем преминавания ГКПП-Кулата/Промахон е осигурявал 53% от общия трафик, следван от ГКПП-Маказа– 25% /леки и лекотоварни/. Граничните пунктове -Капитан Петко войвода е имал с 9% от трафика, Илинден  7%, а Ивайловград с 4% . Най-малко от хората са преминали през ГКПП-Златоград -само 2%.

Забелязва се тенденция, че най-засилено е движението през летния туристически сезон, като през ГКПП на българо-гръцката граница са извършени гранични проверки на преминалите приблизително 8 милиона лица и 3 милиона МПС.

Най-интензивно е движението през почивните и празничните дни, като заради капацитета и максималната пропускателна способност на пунктовете се естигало до задръствания и натрупване в зоните на ГКПП. През 2017 продължи съвместната дейност в подпомагане Областна администрация Смолян в подготовката за изграждане на дълго очаквания нов граничен пункт Рудозем – Ксанти.

СмолянБГвести нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини