Искат извънредна сесия за спасяване на държавните пари за общината

Общински съветници от групата на ГЕРБ в Смолян ще поискат извънредна сесия още за следващата седмица, съобщи зам.кмета Марин Захариев. По думите му това е последният шанс на политиците да спасят държавната субсидия за общината.В противен случай още от следващия месец общината ще започне да губи средства.Останала без държавната субсидия тя няма как със собствени средства да плаща капиталови разходи и обща изравнителна субсидия, с която се подпомага издържката и заплатите на местни дейности. Като напримр отопление, осветление,спортни обекти, социални услуги,култура и дори  заплати на общински служители.  Припомняме ви всичко това се случва след като управляващи и опозиция в местния парламент не стигнаха до съгласие общината да изтегли нов безлихвен заем в размер на около 4 млн.лева. С него администрацията уверяваше, че е изплатила стари, наследени задължения до 2013 година. От тогава с решение на ОС такъв заем е  теглен всяка година. Местната администрация предупреждаваше, че ако това не стане държавата ще започне да си събира дълга заедно с лихвите. А парите от където могат да да си ги вземат е единствено от държавната субсидия. След два отказа на опозицията да приеме вземането на нов безлихвен кредит, градоначалника Николай Мелемов е получил вече писмо от финансовия министър. Владислав Горанов го уведомява, че от 1-ви януари т.г МФ ще започне прихващане на дълга в размер на 4 милиона лева.До края на годината ще бъдат удържани близо 3 млн.лева, а остатъка от 1 млн.лв ще бъде събран през следващата календарна година. В писмото министър Горанов, съобщава още че на Смолян изцяло ще бъде спряна изравнителна субсидия от над 1.млн.лв. , както и капиталовите разходи от над 1.7 млн. лева.

И до днес нито един гласувал против не е изказал, нито един разумен довод, за решението си, коментира кмета Николай Мелемов. И допълни, че за него това е гласуване на инат с цел да се  постави кабинета му на колене.От това решение обаче най-потърпевши ще са смолянчани. Надявам се на извънредната сесия съветниците да загърбят политическите си амбиции и различия и да проявят разум,“ допълни още Мелемов.

Тегленето на безлихвен държавен кредит е практика в страната.Масово от Смолянските общини също запълват бюджета си със същия заем.Той обаче се отпуска само след положително решение на местните общински съвети.

Смолян БГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ге
    Георги Узунов
    3 -3
    15:28, 5 яну 2018
    Рано или късно най-поткърпевши ще са смолянчани. По добре това да се случи възможно по-рано, та дано тръгнем по правилния път по навреме. Иначе ще продължаваме да затъваме все повече и повече. Този кредит макар и безлихвен тежи от години и ще продължава да тежи с години на гражданите на общината. Още не сме изплатили и половината по кредита (от 13 милиона), с който се ремонтираха и изградиха около 20-25 улици, а голяма част от тях са вече за ремонт. Крайно време е общинската управа да заработи в интерес на гражданите.
    Но докато изпълнителите на обществените поръчки се избират по субективни методики за оценка, в които цената няма значение интереса на гражданите остава на заден план. По тези методики за оценка общинската управа ни избира изпълнители, на които да плащаме нереално високи цени за изпълняваните дейности и услуги. В количествено-стойностните сметки се раздуват неоправдано видове и количества работи, само и само да се докара по висока цена.
    Ако изпълнителя закъса със срока за изпълнение вместо да се наложи предвидената по договор услужливо за изпълнителя строежа се замразява, или пък с анекс се добавят още дейности и срока се удължава.
    Имам доста реални примери, които мога да с документи да посоча. Ако се разровят досиетата на строителните обекти, а и на останалите обществени поръчки ще лъснат доста истини.
    Например защо изграждането от кози пътеки на улиците „Чилов“, „Дечев“ и „Орлица“ с все изкопите , бетоновите стени, водопровода, канализацията, трошенокаменната и асфалтовата настилка, улично осветление, предпазни парапети и други СМР стойностно е изпълнено за по-малко пари отколкото канализацията и водопровода на улица „П.Р. Славейков“. Нека да се има предвид, че при започване изграждането водопровода и канализацията ул. „П.Р.Славейков“ - от части бе асфалтов и черен път, а не козя пътека. Който желае може да види и на място, улиците.
    Примери на нереални цени:
    обект инсталация за сепариране:
    - транспорт на земни маси на 5 км 16,94 лв без ДДС за 1м3 (товарните таксита возят на по ниска цена) Реалната цена е порядъка на 0,25лв.т/км или за 1м3 ако приемем че земните маси в 1м3 са 2 тона, което силно завишено, то цента за превоз на 1 м3 на 5км е 2*0,25*5=2,50 лв
    - Поливане на бетона с вода с покриване с зебло 29,33 лв/м3 (свестена ли е водата или зеблото копринено)
    Плувен басейн:
    - Демонтаж на ламперия 18,41 лв/м2 - цена близка до монтажа на нова ламперия
    Водопровод Могилица:
    - Временно отбиване на р. Арда за 110 000,00 лева
    - Геодезическа трасировка 63 800,00 лв

    Общински съветници изразяват мнение, че като условията на обществените пръчки не били обжалвани, то всичко по тях е наред. Но нека отговорят на въпроса, къде е икономическата изгода за данъкоплатеца и за кого е оптимално съотношението качество/цена в методиката за оценка. Цена тежест 30% срок за изпълнение 20% . Управление на риска 50%. Като 10 дни от срока се равняват на ~50 000 лв. А стратегията на риска е под всякаква критика. Стъпка от 20 точки по никакъв начин не биха могли да образуват оптимално съотношение качество/цена в полза на данъкоплатеца.
    Не затегнем ли разходите, не предприемем ли истинско стопанско управление на общината дълговете ще растат, а резултати оставящи качествен продукт за гражданите няма да има.

    Общинската администрация ще продължава да се впряга в субективния избор на изпълнители на обществените поръчки, вместо да се ангажира с контрола на изпълнението им.

    Така, че преди да кажем да за получаването на безлихвения заем, нека си направим необходимите изводи как прахосваме парите на данъкоплатеца.

    Добре би било да не вземем този заем, та да светнат сигналните лампи, че средствата не се изразходват в полза на гражданите.
  • 2
    Ан
    Ана Николова
    2 -1
    17:25, 5 яну 2018
    Разбирам защо улица "Петко Р. Славейков" толкова живо Ви интересува, но в интерес на истината е добре по темата да споменете още и следните важни факти:
    1. Водопроводът и канализацията на улицата са покрити в голямата си част от проект за трансгранично сътрудничество на ЕС и финансирането на общината е едва в размер на 15%. Тези, които се съмняват в думите ми, могат сами да прочетат информационната табела в началото на улицата.
    2. Улицата е обитаема от повече от 20 години, но асфалт и канализация има едва от 1 /една/ година. Няма нужда да казвам, че всички ние през всичките тези години сме си плащали данъците. Отгледах и двете си деца в кал и канализационни води /видно от миризмата и цвета на същите/, които течаха по улицата, а по нея не се минаваше нито с детска количка, нито с колело, единствено с автомобил с издръжливостта на луноход. Помним не просто случаи, а дълги години, през които положението е било толкова тежко, че сме ходили с найлонови торбички върху обувките, защото газехме в кал до колене, а такситата отказваха да идват на нашия адрес. И всичко това на 50-100 метра от самия център на града.
    Можех отново да си замълча пред писанията Ви, както съм правила многократно досега, с идеята, че по-умният отстъпва, но се боя, че търпението ми малко по малко се изчерпва. Можете да привеждате каквито искате числа и сметки, които на непросветените може да звучат достоверно, но за мен лично, от написаното по-горе от Вас е видно как едностранчиво боравите с фактите. Вярвам, че горко оплакваният от Вас данъкоплатец не е толкова глупав, за какъвто го мислите.
  • 3
    Гу
    ГУ
    1 -2
    18:44, 5 яну 2018
    Уважаема г-жо Николова, явно аз не съм толкова умен за да премълча и преглътна фактите, но като казвате, че на улицата Ви асфалт има едва от 1 година, какво бихте казали за това, че по количествена сметка за водопровода на тази улица е предвидено:
    - по част водопровод:
    - рязане на асфалтовата настилка 368 м'
    - механизирано разкъртване асфалтова настилка с дебелина=8см 89 м3
    - механизирано разкъртване на трошенокаменна настилка 195 м3
    - по част битов канал 1
    -рязане на асфалтовата настилка 368 м'
    - механизирано разкъртване асфалтова настилка с дебелина=8см 95м3
    - механизирано разкъртване на трошенокаменна настилка 198 м3

    Имало ли е 8 см асфалтова настилка или не? Ами тези 89+85=174м3 асфалт при ширина на улицата 5м и дебелина на асфалта 8см се равняват 435 м асфалтирани.
    Имайте предвид, че коментара ми за тази улица е само за частта водопровод и канализация, без полагане на трошенокаменната настилка, полагането на асфалта, тротоари, бордюри, бетонови стени и парапети, улично осветление. Тези дейности са обект на друга поръчка за още пари.

    А парите все са на данъкоплатеца било то европейски, било то български. Не дай си боже да се наложи да възстановяваме европейската част.

    Нищо против, че улицата Ви вече е с водопровод, канализация и асфалт, но улици, със състоянието на Вашата, преди ремонта има много и не само в Смолян. За тези пари, които се вложиха на вашата улица можеше да се изградят още улици.
    Нека не се учудваме защо се повишава цената на водата- скъпото строителство на водопроводи и канализация по един или друг начин се отразяват на това.
Последни новини