Бутилка вода замръзва за миг. Ето защо (видео)

Кратко видео на бутилка вода, оставена навън в студено време, която бързо се замразява от горе до долу, когато се разклати, бе споделено от DifficultBoss в Reddit.

Този внезапен преход на смяна на водата от течно към твърдо състояние обяснява Стефани Папас (Stephanie Pappas) на страницата на Live Science.

Когато достигне своята точка на замръзване от нула градуса по Целзий, водата обикновено започва да кристализира в лед. Но този процес на кристализация изисква база - ядро, около което водните молекули могат да се организират. Ако водата е достатъчно чиста, кристализация няма да се случи, според департамента по физика в Университета на Илинойс. Течната вода, която е под нулата, просто се "преохлажда".

Внезапното замръзване се случва, когато това деликатно преохладено състояние се наруши, както е във видеото, когато бутилката се разклати леко. Най-вероятно разклащането размесва микроскопични частици от вътрешната страна на капачката на бутилката, ако са липсвали ядра за замръзване в бутилката. Ледените кристали след това нарастват един върху друг в рамките на няколко секунди.

Как замръзва водата зависи от външната температура, която не се споделя в поста в Reddit. При замръзване водата освобождава 80 калории на грам в топлинна енергия, типичните температури на кухненски фризер (18 градуса под нулата) понякога не са достатъчни, за да се замрази бутилка чиста вода в солиден блок. Водата, която се замразява, всъщност отделя достатъчно топлина, за да се запази останалата част от водата в течно състояние и в резултат се получава киша.

Най-ниската температура, която водата може да остане течна и преохладена е минус 42°С.

Водата се държи странно не само когато преминава в твърдо вещество. Подобно нещо се случва при точката на кипене на водата. Водата може да се превърне в „прегрята”, когато температурата е над 100 °С, без преход към газообразно състояние. Точно както при преохлаждането, това се случва, ако водата е достатъчно чиста и контейнерите, в които е, са достатъчно гладки и ядра, около които да започне процесът. Точно като ледените кристали в преохладената вода, няма към какво да се придържат мехурчетата, които да започнат процеса на кипене. Но прегрятите течности са доста по-опасни от преохладените. Те могат внезапно да изригнат в газ, което води до експлозия на много гореща течност. Дестилираната вода в микровълнова фурна може да предизвика този вид изригване -феномен, който може да наблюдавате в YouTube без никаква опасност от втора степен изгаряния.

Left a case of water out and got to witness “snap freeze.” from gifs
Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини