Промени в закона въвеждат помощен орган за съвместната работа на Общинските съвети и кмета

В общинските администрации ще се създаде звено, което да подпомага работата на общинския съвет. Това решиха депутатите с приети днес на първо четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Новото звено ще е на пряко подчинение на председателя на общинския съвет, а служителите в него ще се назначават и освобождават от кмета на съответната община, но по предложение на шефа на общинския съвет.

Преди второ четене ще се обсъдят и подробностите по процедурата. Според един от вносителите, депутатът от БСП Дора Янкова, тези промени частично ще решават проблемите при сътрудничеството между кметовете и общинските съвети. Янкова смята още, че Кметът трябва да има сериозна политическа подкрепа, а според практиката на европейските страни избирането на кмета дава възможност той да реализира програмата, а подкрепата на мнозинството на общинските съветници ще допринася за спокойна среда на работа. Според депутатът и бивш кмет на Община Смолян, в страната има пъстра картина и остри противоречия на места, които спъват местното самоуправление.

СмолянБГвестинет

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини