Д-р Даниела Дариткова: България може да се похвали със своята програма за превенция на рака на маточната шийка

От 22 до 28 януари 2018 г. за единадесети път у нас се отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. В България инициативата се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание.

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените под 44 години в целия свят. На всеки 2 минути в света една жена умира от заболяването. В Европа това се случва на всеки 18 минути, а в България всеки ден една жена умира от рак на маточната шийка. По данни на Българския национален раков регистър всяка година в България се разболяват около 1100 жени. В световен мащаб годишно се диагностицират над 530 000 нови случая и според експертите, ако няма сериозни усилия, насочени към предотвратяването му, тази цифра би достигнала 1 милион нови случая на година през 2050 г.

Председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание д-р Даниела Дариткова отбеляза, че инициативата за 11-та поредна година обединява усилията в битката с това заболяване.  По думите й страната разполага с механизмите да се справи с рака на маточната шийка, благодарение на програмата за превенция. Д-р Дариткова напомни, че жените трябва да се преглеждат, да слушат специалистите, а момичетата да се имунизират момичетата в подходяща възраст, допълни д-р Дариткова.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми финансирани с публични средства.

Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма - http://hpv-vaccine.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини