Уеб сайт ни учи как да варим яйцата

Норвежки учени от университета в Осло са създали отличен инструмент, който ще помогне на всеки да си свари яйцата за Великден (пък и не само). На уеб страницата с название „Изкуството да варим яйца" можете да изчислите точното време в зависимост от редица условия и желания резултат.
На уеб сайта норвежките изследователи са поместили малко Flash приложение, с помощта на което могат да се изчислят всички важни фактори за варенето на яйцата. За целта се използват четири плъзгача – за обиколката на яйцето в сантиметри (от 12 до 17 см), желаната температура на желтъка в готовото яйце (от 58 до 85ºC), началната температура (от 2 до 27ºC) и надморското равнище (от 0 до 2800 м). Учените са извели дори специална формула, според която изчислението става много точно – до секунда. Освен това, те са въвели и още една полезна функция – обратен таймер. Задавате съответните параметри и слагате яйцата да се варят - когато времето изтече, компютърът ще ви съобщи със сигнал.

Трябва да отбележим, че сайтът на учените е написан на норвежки, но едва ли ще срещнете затруднения – всичко е ясно и без да четете. Ако пък сте токова любопитни да разберете какво толкова може да се напише за едно яйце, можете да прекарате страницата през преводача на Google – той поддържа превод на норвежки към български език. Това е и малко допълнително забавление – както знаете, преводът не е на 100% точен.
Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини