Похитените моряци са добре, България отказа да ги откупи

Всички моряци на кораба "Маласпина касъл" са в добро здравословно състояние. Това съобщи Цветан Гъдев - управител на "Б Нави България" ЕООД, лицензиран екипажен посредник, предаде "Фокус".

Той допълни, че моряците са разговаряли за по 2-3 минути със своите семейства по мобилните телефони. Те не са се оплакали за здравословното си състояние. Българите са казали на своите роднини, че не са лишавани от храна и вода и като цяло не се отнасят зле с тях.

Гъдев допълни, че вече са започнали някакви преговори, но няма представа каква е сумата, която пиратите са поискали за освобождение на заложниците. Цветан Гъдев отново изказа категорична позиция, като отказа да обяви имената на отвлечените български моряци, подчертавайки, че не би искал да навреди на семействата на отвлечените българи.

По-рано днес стана ясно, че България няма финансови резерви и няма намерение да плаща откуп за своите граждани, които са в плен на сомалийски пирати, каза днес говорителя на българското външно министерство Драговест Горанов, цитиран от електронното издание на в. "Известия".

Дипломатът уточни, че външнополитическото ведомство събира и анализира всичката информация за отвличането на британския кораб "Маласпина Касъл", на който се намират 24 души, 16 от които граждани на България. Освен кризисният щаб в София, над този въпрос работят и дипломатическите представителства на България в Рим, Киев и Москва.

Горанов съобщи, че местоположението на плавателния съд се следи с помощта на системи за спътниково наблюдение и в момента корабът се движи към южния бряг на Сомалия.

Министерството не разполага с официална информация за искането на откуп в размер на 2 млн. долара. По мнението на говорителя, опасност за живота на членовете на екипажа няма, тъй като интерес за пиратите представлява самият кораб и товарът му.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини