РЗИ: До шест месеца детското отделение трябва да се окомплектова със специалисти

Изображение 1 от 2

    Предстоящото затваряне за неопределено време на детското отделение в смолянската многопрофилна болница разтревожи родителите и децата, които са чести негови пациенти. В социалните мрежи родители и пациентски организации започват подписка. Някои настояват за оставката на директора на болницата Марин Даракчиев.
    Тежко приема ситуацията персонала на отделението. Най-големият им страх е временното затваряне да не се преврне в трайно. Притесняват се още, че веднъж разпръснат екипа, трудно отново ще се събере. Медицинските сестри не мислят, че ще останат без работа, защото в другите отделения също има глад за сестри. Тревожат се за децата на Смолян, защото отделението поема най-тежките случаи от цялата област.
    В момента в отделението работи един лекар титуляр, който след дни излиза в отпуск. Двама педиатри се разболели, а трети е в отпуск по майчинство. От два месеца графика се допълва от медици, които дават доброволно дежурства. Никой обаче не иска да бъде назначен за постоянно.
    Според директора на болницата д-р Марин Даракчиев става въпрос за лошо стечение на обстоятелствата и се надява до месец проблема да бъде решен и отделението отново да заработи. В същото време от РЗИ бяха категорични, че изготвянето на компромисен график за дежурства с един титулярен лекар не решава проблема. Необходимо е да се намерят още двама специалисти. "В рамките на 6 месеца трябва да бъде окомплектовано кадрово с педиатри отделението. Така, че в рамките на този период ръководството на болницата трябва да положи наистина усилия", каза д-р Мими Кубатева. Тя увери че болницата в Мадан има капацитета и необходимите специалисти да поемат децата, пренасочвани към тях.

    Още подробности по темата вижте в новините на еТВ в 19.30 или след 20 часа в мултимедия.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини