Пускат д-р Димитров, но опровергаха версията за убийството

Д-р Иван Димитров не е стрелял в дома си, а в двора на кооперацията. Не е защитавал жена си и децата си, не е било при неизбежна отбрана и е заличил следи.

Това заяви на брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов във връзка с убийството на 38-годишния Георги Джевизов - Жоро Плъха, за което беше задържан и обвинен известният местен лекар. През почивните дни хиляди хора излязоха на протести в негова защита и поискаха веднага да бъде освободен и оневинен, защото е действал при самозащита. Днес стана ясно, че той ще бъде пуснат, но и че не се е случило това, което се твърдеше.

„Ще говорим по фактите, а не по дезинформацията, която незнайно откъде беше поднесена в по-голямата си част. Фактите, върху които се упражняваха какви ли не политици, колеги, ваши колеги не са такива, каквито бяха изнесени“, заяви Попов след три дни мълчание на прокуратурата.

Той подчерта, че в рамките на 72-ата часа задържане на д-р Димитров прокуратурата е получила какви ли не упреци, тъй като "явно е удобно да бъде виновна за всичко".

„Твърдеше се, че пострадалият, който действително е крадец, е влязъл в дома на обвиняемия. Твърдеше се, че с него е имало съучастник. Твърдеше се, че в жилището на обвиняемия са били съпругата на обвиняемия и двете му деца. Твърдеше се, че огнестрелното оръжие е било притежание на самия пострадал - убития крадец или на неговия съучастник", припомни магистратът твърденията.

Той изтъкна, че след задържането на лекаря са извършени множество процесуално-следствени действия и експертизи, разпитани са и над 15 свидетели.

„Към момента на извършения опит за кражба от страна на убития, в жилището на обвиняемия, намиращо се на втория етаж в град Пловдив, не се е намирала съпругата нито двете деца, а са живеели и живеят и понастоящем в с. Крумово. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения, дадени пред адвокат. Не е имало какъвто и да е било съучастник на крадеца. Опитът за кражба в гаража в двора на кооперацията е извършен само и единствено от него - обяснява се от обвиненията на самия обвиняем, от иззетите записи видеокамери и показания на свидетели. Категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък са станали в двора на кооперацията. Категорично се изключва жилището", каза още Попов.

Той уточни, че обвиняемият е наблюдавал опита за кражба поне 30 минути, без да уведоми компетентните органи. Вместо това извадил незаконния си пистолет, за който съпругата му заяви пред медии, че не е знаела.

"При излизането от гаража и побягването от страна на крадеца настъпва сблъсък, при който обвиняемият е произвел един изстрел, за да възспре действията на крадеца. Крадецът е хвърлял по него различни предмети. На три пъти е променена версията какви са били те - първо метална тръба, после табела, а после нож, който е бил открит в дома на обвиняемия, негова собственост. Той е бил измит. След изпразване на целия пълнител на "Валтер"-а, единият куршум е попаднал в гърдите на крадеца, който е успял да избяга до мястото, където е открит - на около 110 метра. Там е издъхнал от раните си", заяви прокурорът.

Той допълни, че след това лекарят се е обадил на свой приятел и заедно с него са опитали да заличат следите от престъплението - събирали гилзи, чистили кръвта, дори търсили апаша. Освен това Димитров помолил двама души, които живеят в района, да изтрият записите от камерите си. Експертиза ще покаже дали те са го направили, но на записите се виждал той с пистолет в ръка. Оръжието е укрито от втори помагач на доктора и все още не е открито.

Лелята на лекаря, която чула изстрелите и слязла пред къщата, както и един от неговите приятели го посъветвали да се обади на тел. 112, но той категорично отказал.

Наблюдаващият прокурор Георги Пенев обяви, че въпреки това, мярката за неотклонение на д-р Иван Димитров ще бъде изменена в "подписка“ и той ще бъде освободен.

„Правя това не под влияние на уличните протести, а на вътрешното ми убеждение и на събраните до момента доказателства. Въз основа на фактите, с името и подписа си съм преценил, че д-р Димитров, който в момента е национален герой, е извършил престъпление с превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Добре да го запомните, че е неизбежна отбрана, а не самоотбрана“, коментира още Пенев.

Установените в хода на разследването факти до момента са, както следва:

- Вечерта на 01/02 март 2018 г. д-р Иван Димитров е бил сам в дома си. Съпругата и децата му били извън Пловдив, в с. Крумово.

- Около 01.30 ч. на 02 март 2018 г. той забелязал, че в гаража му свети, а впоследствие осветлението угаснало и вратата била открехната. За да провери какво се случва, около 02.00 часа д-р Иван Димитров се облякъл, взел незаконно притежавания от него пистолет, с боеприпаси в пълнителя, напуснал апартамента  и излязъл навън, в двора на кооперацията.

- На вратата на своя гараж се засякъл с Георги Джевизов - Жоро Плъха, който бил сам и не се подчинил на думите на обвиняемия да спре, нито на произведения от него изстрел. Вместо това Георги Джевизов - Жоро Плъха. опитал да се измъкне и избяга, като започнал да замеря д-р Иван Димитров с различни предмети, при което последният бил наранен над глезена.

- От своя страна д-р Иван Димитров започнал да стреля по Ж. Дж., докато патроните в пълнителя на пистолета му привършили.  Един от куршумите улучил пострадалия в гърдите, но той успял да избяга и да се добере до мястото, където е намерен сутринта. Смъртта му настъпила в резултат на остра кръвозагуба, вследствие на прострелването, при което куршумът е засегнал белия му дроб.

- След като Георги Джевизов - Жоро Плъха напуснал двора на обвиняемия, последният извикал в дома си свой приятел, с когото разчистил двора и опитал да заличи следи, вкл. и от кръв, както и да  събере  гилзите. Впоследствие обикаляли квартала, за да търсят накъде е избягал влезлия в гаража му мъж. След като не успели да го открият, д-р Иван Димитров се прибрал в дома си, като двукратно отказал да се обади на тел. 112, въпреки призивите на приятеля му и на леля му. Изхвърлил и незаконно притежавания от него пистолет. На сутринта две лица са били молени от обвиняемия да изтрият наличните записи от видеокамери на притежавани от тях в близост обекти.

- На 02.03.2018 г., в 07.15 ч. бил получен сигнал от гражданин на телефон 112 за намерен труп на мъж, в близост до сградата на Областната управа в града. Незабавно след получаване на сигнала бил сформиран екип от разследващи от ОД на МВР – Пловдив. Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал смъртта на мъжа.

Към моментаИван Димитров. е привлечен към наказателна отговорност за престъпления по чл. 119 от НК /убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана/ и по чл. 339 от НК /държане на боеприпаси за огнестрелни оръжия, без да има за това надлежно разрешително/. От наблюдаващия прокурор е взета мярка за неотклонение „подписка", с оглед преценка за липса на опасност от укриване или извършване на престъпление. Д-р Иван Димитров е освободен от ареста.

 Действията по разследването продължават.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Го
    Гост
    5 -9
    15:40, 6 мар 2018
    Според мен Доктора има психични проблеми Виж коментара
    • Мн
      Мнение
      5 -1
      17:00, 6 мар 2018
      От всичко това става ясно, че тълпата просто е била употребена с активното участие на медиите.
  • 2
    Пе
    ПЕТЯ
    13 -1
    16:49, 6 мар 2018
    Доктора няма психични проблеми !просто на хората им писна да ги обират ,пребиват и да се гаврят с тях без да има строго наказани!!!!
  • 3
    Пл
    Пламена
    9 0
    17:56, 6 мар 2018
    Ако днес някой крадец влезе в дома ви,ще е най-добре да го предразположите да краде без да се притеснява.Още по- добре ,му сипете и една ракийка.Ака се защитите вие влизате в затвора,а не той.Викните ли полиция при свършен факт и избягал крадец,въпреки че се знае кой е,ще викат вас на разпити а не него.Него веднъж вас 10-15 пъти, ще се води дознание срещу неизвестен извършител 2 години докато ви писне и се проклейте задето сте викнали полиция.Това е.
  • 4
    Гр
    гражданка до Гост
    1 0
    10:42, 7 мар 2018
    Бре глупако, единият е крал цял живот, а другият - лекувал, помагал на тъпанари като тебе. Плъхът няма вече да лежи по затворите, но свястният човек си отиде.
Последни новини