Провокация или интеграция: Скандал заради турски танц в детска градина в Момчилград (видео)

Сигналът за случилото се по време на пролетно тържество в детска градина „Щастливо детство“ в Момчилград бил подаден до ВМРО от човек, пожелал да остане анонимен.

Директорът на детското заведение Виолета Джарова заяви за „Здравей, България“ по NOVA: „Детски празник, посветен на етносите „Заедно растем, заедно празнуваме“ предизвика един огромен скандал. Провеждането му е нещо нормално, тъй като работим за интеграция, работим за толерантност в детската градина, което е заложено и в закона.

Един турски танц, с български народни танци, с руски танци предизвика един жалък сблъсък между политическите сили и ВМРО се опита да си направи евтин PR на гърба на детската градина. Това доведе до огромен стрес сред деца и родители“.

Преподаватели в детската градина подчертаха, че те не говорят на турски език в градината, но децата помежду си говорят на турски,

защото майчиният им език е предимно турски. „Нашата задача е да ги учим на български, което е предвидено и в учебните програми“, заяви една от учителките.

Педагозите подчертаха, че тържеството, което предизвика скандал, е започнало с хоро и е завършило с българска песен. „Всичко това няма да стане повод за промяна на начина, по който работим”, увери директорът на детската градина.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов заяви: „Не съм очаквал да чуя от директорката на детската градина признание, че в техния регион все по-малко се говори на български. Цялата политика на общината, която се контролира от ДПС е насочена към утвърждаване на турска идентичност и минимизиране на българското влияние“.

„В тези райони отдавна демокрацията е някаква илюзия

и, за да имаш работа и някакъв статус, трябва да показваш постоянно лоялност към ДПС. Местното общество е полуфеодално”, коментира Веселинов. Според него такива проблеми на места има, откакто „ДПС беше на власт”.

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Валери Филипов
    1 -1
    14:01, 23 мар 2018
    Eй, винаги съм мислил, че ако някой разбуни етническите духове в България, ще е купен от ИДИЛ или петродолари, а то се оказа, че Каракачанов не ги разбира тези работи. Ама това власта била Голяма работа бе! По - голяма и от корем след среднощен запой! От 1960 г ми е спомена, когато в Община Черноочене, в читалището на с. Пчеларово, всяка година пеехме и играехме по този начин. Български, турски, детски /Кукла и мишок танцували/ и задължително руски песни. В хора бях тогава. Ей, патриотари, това с детската градина в Момчиловград беше много тъпо!
Последни новини