Назови го с думи! Анализът на провала носи успех

Анализът на миналите грешки може да повиши производителността при решаването на нови задачи и концентрацията. Този извод правят американски учени в изследване, резултатите от което са публикувани в Frontiers in Behavioral Neuroscience .

Често препоръчват на хората да запазят добро настроение, когато са претърпели неуспех в работата или имат нерешени задачи. Но многобройни изследвания показват, че внимателното вглеждане на човека в собствените му негативни емоции веднага (и то писмено), може да доведе до положителен резултат.

Учените установили, че критичното описание на неудачата води до снижаване нивата на стресовия хормон кортизол.

В изследването участвали 102 доброволци от околността на университета "Рътгърс" в Нюарк, разделени на две групи. Те правили различни тестове, като по време на експеримента нивото на кортизол било измервано шест пъти. Когато при теста допускали грешка, участниците от едната група получавали покана на екрана на компютъра да опишат трудностите в следващите 10 минути. Те трябвало да напишат отговора си на компютъра. Участниците от другата (контролна) група трябвало да пишат за тъжен филм, който са гледали наскоро. Изследователите пишат, че самото настроение не оказва влияние върху концентрацията и не е вероятно то да е механизмът, чрез който се подобрява  ефективността при теста. Но измерванията на кортизола в слюнката на доброволците показало разлика. Учените установили, че писалите за проблемите си имат по-малко от хормона на стреса след провал.

Изследователите също така установили, че хората, които подробно описали предишните си неуспехи, се справяли по-добре с анализа на поставена им нова задача, отколкото тези, които не анализирали скорошния си провал.

"Приеми грешките си, обичай себе си, за да продължиш нататък", е съвет който психолозите дават редовно. Признаването на греха е в основата на духовното израстване според религията. И всички имаме спомен как някои учители са ни карали сто пъти да напишем сгрешената фраза или задача. Но излиза, че описването на грешките е изключително полезно що се отнася до хормона кортизол и бъдещия успех в решаването на нови задачи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини