Десетокласници от Смолян "влизат в час" с магистрати

Започнаха срещите на учениците от десетите класове на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян с магистратите от Административен съд – Смолян.   Лекциите по Образователната програма се провеждат за поредна година в рамките на Пилотната образователна програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Цикълът от лекции, който Административният съд - Смолян осъществи с учениците се реализира в рамките на втория учебен срок.

Съдебната система в България, нейните функции и структура, както и административното правосъдие и Конституцията, бяха сред основните теми. Младежите се запознаха с професията „съдия”, "прокурор" и "следовател", както и с правата си като граждани на Европейския съюз.

Те ще научат и как може да защитим правата си чрез съдебните институции и как да се предпазим да не станем жертва на престъпления. Сред актуалните за тийнейджърите теми са тези за  непълнолетните лица  – жертви и извършители на престъпление.

Основна цел на Програмата е превенция и повишаване информираността на учениците за структурата и значението на съдебната система, и формиране на правна грамотност, и култура сред младите хора.

За финал на образователната програма се предвижда провеждане на симулативен процес по наказателно административно дело по действителен случай, в деня на отворените врати на съда.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини