271 хил.лв. са отпуснати за Смолян и областта по регионалната програма за заетост

 Финаснов ресурс в размер на 271 042 лева е одобрен за област Смолян за 2018 г. по Регионална програма по заетост. Отпуснатите средства за Регионалната програма ще бъдат разпределени справедливо между общините, като ще се търси оптимално оползотворяване на ресурсите- с цел да бъдат обхванати максимален брой безработни лица, отговарящи на условията в програмата.

Общините от областта трябва да подадат проектните си предложения до 17 април т.г., които на 24 април ще бъдат обсъдени и одобрени на второ заседание на Областната комисия, както и ще бъде изготвена Регионална програма по заетост за 2018-та.

Срокът за изпълнение на регионалните програми е до 31.12.2018 г., при заложена субсидирана заетост за период не по-малко от 6 месеца, при възможност за залагане на пълен или непълен работен ден. В обхвата на целеви групи попадат безработни младежи до 29г., с подгрупа до 25г., младежи, които нито се обучават, нито са заети. В категорията са и безработни лица над 50-годишна възраст; безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход).

В целевите групи, които са обхванати по програмата са и хора с трайни увреждания, продължително безработни лица, неактивни лица, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица. Регионалните програми целят преди всичко справяне с местните проблеми на пазара на труда, като отговарят както на специфичните нужди на трудовия пазар в региона, така и на националните приоритети.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини