100 души от Смолян ще се включат в националния протест на хората с увреждания в София

Два автобуса с около 100 души с увреждания от Смолян ще заминат за София, за да се включат в националния протест на 11 април срещу предложената реформа в системата на ТЕЛК, съобщи председателката на Съюза на слепите в Смолян Теменужка Миткова. Протестът е срещу предложената от правителството реформа за медицинската експертиза и оценката на трудоспособността на хората с увреждания, която е в основата на новата концепция за реформиране системата на ТЕЛК. В националния протест, организиран от всички организации на хора с увреждания в България, ще участват и представители на Съюза на инвалидите в Смолян.

Според Миткова „медицинските стандарти за здравния статус на лицата с увреждания в България са различни от Европейския съюз. Предложената реформа не дава яснота за правата, които ще се ползват в резултат на телковото решение за вида и степента на увреждането, както и от оценката на работоспособността".

„Защо да мълчим? Ощетени сме. Искат да отнемат пенсиите на работещите полуслепи, а те работят на минимално, за да покриват разходите  по прегледи и лечение. Къде да се намери работа за слепи при тази безработица за здрави? Освен това социалните пенсии са много малки. Имаме например при нас сляпо роден. До юли миналата година пенсията му беше 128 лева. Как е живял? Сега е със 180 лева, стигат ли?“, коментира възмутена Миткова.

Тя допълни още, че Смолян е единствен от областните градове, в който няма център за социална рехабилитация и само при голяма нужда, хората си позволяват лукса да пътуват до Пловдив.

„Освен това за Смолянска област остава с години нерешен въпросът за отнетото преди време право хората с увреждания да ползват два пъти годишно безплатно пътуване с автобус за преглед или изследвания до Пловдив или София, както в другите области ползват безплатно ж.п. Транспорт“, каза още председателката на Съюза на слепите в Смолян.

СмолянБГвестинет

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини