Пловдивският университет стартира нова специалност „Документалистика и архивистика“

Нова бакалавърска програма „Документалистика и архивистика“ разкрива Катедра „История и археология“ на Философско-историческия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Специалността е създадена в отговор на нарасналото търсене на специалисти по документален и архивен мениджмънт в сферата на съвременното управление и социалните дейности. В учебния план на специалността са включени исторически и профилирани дисциплини, които осигуряват съвременно обучение на бъдещите документалисти и архивисти.

Историческите дисциплини продължават през целия период на следването и са обособени в три тематични направления. Профилираните дисциплини обхващат целия жизнен цикъл на документите, като средство за управление, основен информационен източник в обществото и обект на архивиране.

За да бъдат изцяло подготвени за своята професионална реализация, студентите по „Документалистика и архивистика“ ще имат практикуми в деловодства, учрежденски и фирмени архиви и държавни/исторически архиви.

Обучението продължава 4 години в редовна форма, като успешно завършилите специалността получават професионалната квалификация „документалист и архивист“ и възможност за допълнителна професионална квалификация „учител по история“.

Получените практически умения и теоретични познания ще им дадат възможност да се реализират в сравнително широка професионална ниша, включваща всички административни структури в държавната и частна публична сфера, които използват документи – деловодства, регистратури и архиви в както в държавната администрация, бюджетните организации; и общините, така и в сферата на частния бизнес, съдебната система, службите за сигурност и обществен ред.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини