Асад си върна контрола над Дума и цяла Източна Гута

Сирийската армия установи пълен контрол над град Дума, намиращ се досега под контрола на групировката „Джаиш ал ислам“. Сега правителствените сили контролират цяла Източна Гута. Това съобщи пред журналисти началникът на руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко.

„Днес се случи знаково за историята на Сирия събитие“, каза Евтушенко и допълни, че издигането на сирийския държавен флаг в Дума е ознаменувало поемането на контрола над населеното място и следователно над цяла Източна Гута.

Той заяви, че сега в града ще влязат подразделения на руската военна полиция, които ще поддържат реда при преминаването на Дума под контрола на правителството.

Преди това беше съобщено, че Центърът за помиряване приключва извеждането от Дума на бойците на „Джаиш ал Ислам“.

Британските военновъздушни сили се намират в бойна готовност за нанасяне на възможен удар по Сирия след предполагаемата химическа атака срещу град Дума на 7 април, съобщи вестник „Таймс“, като се позова на правителствен източник в Обединеното кралство. „Имаме самолети (в кипърската база на британските военновъздушни сили) Акротири“, каза източникът. „Готови сме“.

Премиерът Тереза Мей заяви, че е готова да даде зелена светлина за участието на Великобритания във военни действия срещу Сирия.

Американският президент Доналд Тръмп от своя страна все още не е изложил конкретни времеви рамки за военни действия в Сирия въпреки съобщението му в Туитър, че умни ракети „идват“ и обръщението в него към Русия „да се готви“.  

От Белия дом заявиха, че Тръмп разполага с набор от опции, не само военни.   

„Вчера (във вторник) изразих недоволството си от съобщенията за продължаващо използване на химически оръжия в Сирия. Аз също така много внимателно следя развоя на ситуацията в Съвета за сигурност на ООН и съжалявам, че той засега не може да постигне съгласие по този въпрос“, посочи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Той допълни, че отново е споделил с представителите на петте постоянни членки на съвета дълбокото си безпокойство за рисковете от сегашната ситуация, която той определя като задънена улица.

„Подчертах и необходимостта да се избягва излизане на ситуацията извън контрол“, каза Гутериш.

„Нека не забравяме, че в крайна сметка нашите усилия трябва да бъдат насочени към прекратяването на страшните страдания на сирийците."
                             

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини