Ще загуби ли Смолян сгради- емблеми заради "надписан" борч за улични лампи?

Частен съдия изпълнител е обявил търг за две от най-популярните сгради от новата история на Смолян. Продажбата се налага заради съдебен спор за задължения по договор за поддръжка на осветлението в Смолян. Той е бил сключен от ръководството на общината до 2011г, когато кмет е бил Дора Янкова. Сега делото на Община Смолян с консорциум „Светлина“ продължава, предстои разглеждането му във Върховния съд. Въпреки това частен съдебен изпълнител е запорирал имотите и е обявил, че ги продава на публичен търг. Какво ще стане, ако Община Смолян все пак спечели делото на последна инстанция, а междувременно имотите вече са продадени? Това не знае и самият градоначалник Николай Мелемов.

Според него обаче законът не е справедлив и той се надява, че няма да се стигне до продажбата на двете емблематични за града постройки.

„Съдебнте дела на Община Смолян и консорциум „Светлина“ продължават, стават все по -сложни, защото на първа инстанция спечелихме, на втора те спечелиха и това им даде повод да изкарат изпълнителни листове и Частен съдебен изпълнител /ЧСИ/ да обявява за продажба наши имоти.

Те претендират за един милион, груба казано задължения, а запорират имоти за пет милиона. Сега обаче започва обратна проверка, тъй като ние още в самото начало подадохме сигнал, че този консорциум предявява претенции с проформа фактури, което означава, че нито е внесено ДДС, нито са заведени в техните счетоводни книги. Нашето убеждение е, че това не е правилно и предявената от тях претенция не е справедлива. Но тези процеси вървят и сградата на „Журналиста“ и Младежкия дом са обявени за продажба.“, коментира Мелемов. По думите му публичната продан на имотите по никакъв начин не е свързана с отхвърленото от Общинския съвет предложение сградите да се включат в програмата за приватизация на общината и да бъдат обявени за продажба. Сега вече ЧСИ им „слага ръка“ и ги запорира за последваща продажба.

„Предложихме ги тогава за продажба, защото те са изпразнени от съдържание, тоест-общината свои дейности там не развива, а като не се използват, не се влагат пари за поддръжка и те се рушат заради отпаднала необходимост от тези сгради. Идеята беше да се намери по-добър стопанин за тези сгради, който да ги ремонтира и развива дейност.“, коментира още Мелемов. Той обаче не крие, че е възмутен от претенциите на консорциума и смята, че голяма част от тях са нереални.

„Много неща се оказаха, че са само на фактура, без да е свършена работа. И това е ощетявало общината -за пет години по договор е струвало 2.5 млн.лв., сега издръжката на уличното осветление е в пъти по-малка. Ние спорим за дълга, защото нашите претенции са, че много от сумите са нереални. Имаме съмнения и не признаваме всички фактури. Делата са във Върховен съд и смятам, че имаме правата да ги водим до край. Ако се продадат сградите- а ние печелим делото, не знам какво ще стане. Законът не е обмислен, но така стоят нещата -ЧСИ сам избира какво да запорира и пордава, правата са негови", заключи кметът и изрази надежда, че все пак няма да се стигне до там.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    11
    11111
    3 0
    18:55, 12 апр 2018
    Чета статията и се питам толкова ли могат смолянските журналисти? Само да дават гласност и да повтарят думите на кмета? Кога ще потърсите и мнението и на другата страна? Мисля, че журналистическата етика го изисква, нали? Тази нечовешка тенденциозност, граничи с култ към личността, но не към тази на Сталин или Вълко Червенков, а култ към личността на Николай Мелемов. Заслужава ли? Едва ли. Заглавието „кърти“. Бих искал да попитам авторката, ако аз или които и да е закупи сградите, какво ще загуби Смолян, може би ще има десетина работни места в повече и то след като се вложат средства за ремонт. Такива загуби да дава господ на града. Спокойно няма кой да ги купи, защото няма луди инвеститори. Фактите: Има решение на втора инстанция, закона позволява да се извади Изпълнителен Лист. Някак гротесктно ми звучи „пъвият секретар на окръжният комитет на партията“, на управляващата 10 години партия ГЕРБ, да се жалва от „несправедлив“ закон. Нали? „ Какво ще стане, ако Община Смолян все пак спечели делото на последна инстанция, а междувременно имотите вече са продадени?“ Прочетете закона, г-н кмет, ако Ви остане време, или питайте юристите си(то пък едни юристи). Мога да Ви кажа какво се прави, но срещу хонорар, като на вашите пловдивски адвокати. Не си мислете, че ще откриете топлата вода, няма. Щом в края на вторият Ви мандат, не се е стигнало до съд ,за нещо което сте подали сигнал „още в самото начало“, ясно е какви са Ви аргументите и какъв е резултата от това. Щом двете сгради струват 5 милиона, то ще падне голямо наддаване на 17.05.2018г. Какви са тези фактури сега пък, нали всичко беше проформа фактури. Това, за което спорите , съда ще го реши. Как за два мандата не се научихте, че в съда се влиза не със „съмнения“, а с доказателства. Сега малко инфо извън опорните точки на кмета. Защо не се казва, че консорциум „Светлина“ има заведени ИД и при ЧСИ Петко Мачкърски, за влезли в сила съдебни дела за няколко стотин хиляди лева, които най-вероятно са присъединени от Взискателите към тези с публичните продани. Да бяхте попитали, защо им е на тези от консорциума да водят ИД при двама различни ЧСИ. Не щото имат много пари, нали? „ЧСИ сам избира какво да запорира и пордава, правата са негови", това е най-голямата глупост в статията, не ЧСИ-тата, а Взискателите избират способите, но как да Ви се обясни г-н кмет, то не като „да се разбереш на маса“. ПС. А кога кмете ще „бори“ другото „наследство“ от Дора , ТИТАН? Или там само тегли заеми и им ги дава. Не, не, на това не му викат двоен аршин, а МЕЛЕМОВЩИНА?
Последни новини