Деца от Момчиловци направиха маратон по четене на книги в планината

Изображение 1 от 6

    Читалище, училище и децата на Момчиловци дадоха пример как се възпитава родолюбие и национално самосъзнание и любов към книгите от ранна възраст.

    Учениците от Момчиловци направиха дълъг поход по една от най-интересните планински екопътеки, известна с името на хумористичната родопска песен „Торнал е Тодьо”.

    Местното читалище и ръководството на ОУ ”Св.св.Кирил и Методий” организираха планинската екскурзия под надслов „Здрав дух, здраво тяло”, а образователната инициатива съчета в себе си няколко повода. Екскурзията в планината беше посветена на световния ден на здравето – 7 април, а читателския маратон за Международните дни -2 април на детската книга и 23 април на книгата и авторското право.

    По желание на децата художественото четенето започна с книги на отец Константин Канев, който е легенда не само за родното му село Момчиловци, но и за Родопите, а творчеството му е дало на литературата ни едни от най-вълнуващите разкази и легенди за вълшебната планина.

    „Сега живеем богато, много неща имаме, но нещо пак не ни достига. Това са любов и доброта”, са думи на големия българин и духовен стожер отец Канев, от чието рождение през 2017 г се навършиха сто години.

    „Благодарим на учениците от 3 и 4 клас, и техните класни ръководители Кетева и Карапаунова от ОУ ”Св.св.Кирил и Методий” за реализирането на инициативата. Така се възпитават хора с чисто сърце и неподкупност. За да има здрав дух в здраво тяло, трябва да опознаем първо българската природа, култура и дух“, казват организаторите на детския поход, оставил не само емоции в сърцата на малките родопчани.

    СмолянБГвестинет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини