12 хиляди пъстърви пуснати в река Арда след кампания на Смолянските мухари

    12 хиляди малки балкански пъстърви вече плуват във водите на река Арда, благодарение на усилията на  запалените рибари от сдружение „Смолянски мухари“.

    След обявена през февруари 2018г акция за набиране на средства за зарибяване, любителите успяха да съберат 1200лв. В акцията с различни суми се включиха около 40 рибари от Смолян, както и няколко любители от София.

    Със средствата бяха закупени малките рибки от развъдник „Чудните мостове“ , които са пуснати в речния участък между смолянското село Кошница и рудоземското село Бяла река.

    Зарибяването не е проста работа, има специални изисквания, за да са жизнеспособни след транспорта от развъдника до реката. Първо се пълнят чувалите с вода, от люпилника рибките се пренасят в чували и след това се пълнят с кислород, за да могат да дишат докато пътуват, обясниха вещи в зарибяването риболовци. В последната акция на 15 април т.г. участваха около 15 души, които успяха безпроблемно да транспортират пъстървичките и да ги пуснат в реката.

    Набирането на средства продължава, защото смолянските мухари смятат да направят още едно зарибяване през септември тази година и очакват подкрепа от колегите.

    СмолянБГвестинет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини