Едва 4 % от децата в Смолян и областта не са ваксинирани, но расте броят на отказите

През последните години в област Смолян се отчита много добър  над 96% обхват на подлежащите деца на задължителни имунизации. В подкрепа на този факт са резултатите от изследваните в референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, 10 кръвни проби на имунизирани деца от различни общини за наличие на антитела срещу вируса на морбили, от които само една проба е отрицателна.

При изпълнение на имунизационната програма в област Смолян основният проблем е миграцията на населението в страната и извън нея, неявяване на преглед и имунизация, много малък е процента на случаите на отказ от имунизации. През последните години в страната се забелязва тревожна тенденция за отказ от имунизации при малки деца. Антиваксиналните настроения стават все по-агресивни, разпространяват се бързо и обхващат немалки групи от населението. В област Смолян средно по 4-5 деца на година са неимунизирани в родилните отделения, поради отказ на родителите. За 2017г. това представлява 0.93% от всички новородени деца, единични случаи от общини Смолян, Мадан, Рудозем. След проведени срещи и разговори с тези родители се очертават негативни нагласи, почиващи на различни  предразсъдъци, заблуди, тенденциозни информации за вредата от ваксините разпространяващи се в интернет пространството.

Наред със задължителните имунизации, изцяло финансирани от държавата, в наредбата за имунизациите са предвидени и т.нар. препоръчителни имунизации. В списъка на препоръчителните имунизации в Република България са включени и ваксините срещу: ротавирусен гастроентерит, хепатит тип А, човешки папиломен вирус и грип. Те се извършват по желание на пациента срещу заплащане.

Чрез две действащи национални програми се осигуряват безплатно, на определени целеви групи, две от препоръчителните ваксини. Едната програма е за първична профилактика на рака на маточната шийка, която обхваща 12 и 13 годишните момичета. Тази програма е приета в отговор на необходимостта от намаляване на заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка, по които България е на първо място в Европа.

Другата национална програма е за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити. Това е остра инфекция с диариен синдром и засяга основно децата в кърмаческа и ранна детска възраст, като по-голям е рискът от тежки форми при децата до 1 годишна възраст. Основната целева група за имунизация са децата от 6 седмична възраст. 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини