Австралия разследва как изтече информацията за планираното следене в интернет от службите

Австралийската федерална полиция води разследване за изтичането на конфиденциална информация, на чието основание медиите съобщиха за намерението на правителството да разшири пълномощията на службите.

Планира се Управлението за радиотехническа отбрана (Australian Signals Directorate - ASD) да получи допълнителни права по закон, за да може служителите му да следят използващите интернет в собствената им страна без да трябва съдебно разрешение. Това заяви в интервю за радио ABC министърът на външните работи Джули Бишоп, предаде БГНЕС.

"Всяко изтичане на информация от правителството предизвиква тревога и, доколкото ми е известно, федералната полиция води разследване", отбеляза Бишоп.

На 29 април The Sunday Times съобщи, че секретарят (първият заместник-министър) на Министерството на имиграцията и охраната на границите на Австралия Майк Пецуло и секретарят на Министерството на отбраната на Австралия Грег Мортиарти са обсъждали през февруари идеята. В същия ден Джули Бишоп категорично опроверга твърденията на вестника, но днес (30 април) потвърди информацията.

В момента правото да следят австралийските клиенти на интернет имат служителите на Федералната полиция и Австралийската служба за сигурност и разузнаване (Australian Security Intelligence Organisation), но това се прави само със съдебно решение.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини