Прогноза за времето през май: кога ще има повече дъжд

Каква е прогнозата за времето в най-празничния пролетен месец сочи анализа на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. 

Очаква се средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19˚. В планините средната температура ще бъде около 12-14 градуса в по-ниските части и от 2 до 5 градуса над 2 хил. метра. Най-ниските температури през месеца ще са между 5° и 10°, а най-високите – между 29° и 34°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около и под нормата – в източната. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 mm, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 mm.

В началото на месеца ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над Западната България с купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Преобладаващите максимални температури ще бъдат предимно между 25 и 30 градуса. През периода 4-10-ти май въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Очакват се и градушки. Температурите слабо ще се понижат.

В началото на второто десетдневие се очаква временно стабилизиране на атмосферата. Ще има повече слънчеви часове, а превалявания се очакват само на отделни места в планинските райони. Температурите слабо ще се повишат.

В средата и в края на десетдневието отново времето ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури след обяд и преди полунощ. По-значителни и на повече места ще са явленията в Западна и Централна България и около 21-ви, 24-26-ти май и в края на месеца. 

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини