Деца видяха недоносените бебенца, за които са събирали пари в акция „Жълти стотинки“

    Днес официално беше връчено дарението за Неонатологично отделение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, осигурено от Акция „Жълти стотинки“, в която деца даряват за деца.

    В ритуалната зала към отделението дойдоха ученици от II ОУ „Д-р Асен Златаров“, участвали в акцията, семейство Митови и медицинският персонал на отделението, което спасява малките и недоносени бебенца от Смолян и областта. В кампанията, която тази година е 11 поред, от сдружение „Съзидание 2012“ са получени оборудването за отделението, което ще помогне да се подобри грижата и комфорта за най-малките и крехки новородени.

    „Благодаря на организаторите и сем. Митови от Смолян, които през изминалата година организираха кампанията в нашата община, на координаторката Миглена Ламбрева, както и на дарителите и доброволците – най-вече на децата от училище II ОУ „Асен Златаров“, които се включиха в кампанията“, каза шефът на неонантологичното отделение д-р Хризантема Георгиева.

    Закупени са лампа за неонатална фототерапия, покривала за кувьоз, пулсоксиметър за новородени, инфузионни помпи, термолегло за новородени, гнездо за новородено за кувьоз, балон за обдишване на новородени и недоносени деца и аспирационна помпа.

    „Повечето ни техника е от дарения, миналата година получихме от Норвежкия проект кувьози, транспортен кувьоз и дихателен апарат. Затова решихме да вземе термолегло, защото в първите часове след раждане на децата им е нужна повече топлина, за да се адаптират и това ще ни помогне. Легълцата са нужни най-вече при транспорт до хирургични клиники в София и Пловдив, те са за да се стабилизира бебето, за да няма допълнителни увреждания по завоите, а другите са мониторчета, с които ще следим жизнените функции на децата. Лампата за фототерапия се слага директно в кувьоза и не заемат място, покривалата са, за да осигурят комфорт на бебенцата, да не ги дразни ярката светлина веднага след раждането“, обясни още д-р Георгиева.

    „Освен дарителската, другата ни цел е да възпитаме у децата благородство и състрадание, като събират малките жълти стотинки и да ги даряват, обикновено на 1 юни и 6 декември. През 2017 г. от Сдружението бяха избрани болници от 4 града, сред които и Смолян, като даренията не са само в стотинки, а и в сериозни суми от фирми-дарители“, обясни Цонка Митова, организира кампанията в Смолян. Тя е представител на сдружението национален организатор, което дарява медицинско оборудване за болници в цялата страна. Реално кампанията няма край, а Митова призова всички да съберат жълтите стотинки в бурканче и да ги предадат или в читалище „Балкански порсветител“ в Райково, или в някой от магаините в града, където има поставени кутии.

    Децата, участвали в кампанията споделиха, че са щастливи, особено след като разбрали, че тя е за много деца, а не само за едно.  След официалнат част те с радост и любопитство разгледаха самото отделение, а д-р Георгиева им показа миниатюрните бебенца, за които сега се грижат в неонталогичното отделение.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини