Проучване показва, че 35% от смолянските ученици спортуват ежедневно

За да насърчи учениците към повече двигателна активност, РЗИ – Смолян ще проведе 3 спортни празника под мотото: „Спортът възпитава, а движението забавлява“. На 22. 05. 2018г. в ОУ „Стою Шишков“ – Смолян, на 25. 05. 2018г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Смилян и на 01. 06. 2018г. в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян.

Забавните игри ще се проведат в две категории – за ученици от 1 до 4 клас и за ученици от 5 до 7 клас.

Препоръчваната от Световната здравна организация физическа активност за учениците е минимум 60 минути на ден. Направено проучване в страната ни обаче показва, че с такава активност са само 24 % от анкетираните деца, а 35 % от учениците са физически активни по-малко от два дни в седмицата. Като сериозен фактор за обездвижването се посочва времето, прекарано пред екрана на телевизора, компютъра, таблета или мобилния телефон.

Проведено през 2017 г. проучване сред смолянски ученици на възраст 14 – 18 години показа, че имат добра физическа активност – 35 % спортуват ежедневно, а 20 % един или два пъти в седмицата.

70 % от анкетираните предпочитат да ходят на училище пеш, а 8 % правят това с велосипед. Добре информирани са за ролята и значението на физическите упражнения и спорта за укрепване на здравето, но 12 % въпреки това остават пасивни в свободното си време

Световният ден за насърчаване на физическата активност се отбелязва от 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини