Проверки срещу диво къмпингуване

По българското Черноморие проверките срещу дивото къмпингуване ще продължат и през този летен туристически сезон. Това заяви пред bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани. Да, и това лято ще има проверки. Не знам защо едни хора мислят, че могат да къмпингуват и да не бъдат обезпокоявани", категорично заяви министърът и допълни, че и къмпингуващите са граждани, и те като такива трябвало да бъдат проверявани, както се проверяват всички.

Ангелкова припомни, че съществуващата в момента регулация абсолютно забранява на хората да опънат палатка на пясъка на плажа. По думите на министъра обаче в гората до плажа нямало проблем, защото там било нерегулирано, или поне засега.

"Съгласно разпоредбата в Закона за туризма това също би следвало да е забранено, но не е разписано в закона. Важно е да се намери този баланс и да бъде регулирано", поиска Ангелкова.

В момента по регулацията, която съществува относно къмпингуването, за къмпинга едва ли не трябва да има разрешение за хотел, както туристическият министър сама определи.

Относно казуса с "Корал" туристическият министър каза: "Следим всичко свързано с туризма. Той е ключов приоритет за нас." 

"Всяко лято сме в един и същи казус с "Корал". По време на втория мандат на кабинета "Борисов 2" и трите плажа - Иракли, Карадере и Корал се извадиха от концесионерския списък", заяви още Ангелкова.

Стана ясно, че в страната има 14 плажа със син флаг. По думите на Ангелкова това е голямо постижение. "Чадърите навсякъде са различни. Чакаме началото на сезона, за да обявим на нашия сайт какви ще са цените. И това лято всички концесионери и наематели са в правото си да предлагат всякакви аксесоари, но нямат право да задължават плажуващите да ги използват", заяви министърът.

Министърът заяви и че министерството на туризма няма никакви компетенции по отношение на шума в заведенията по Черноморието. Относно законопроекта на вицепремиера Валери Симеонов Ангелкова заяви, че ако проектът стане закон, той ще трябва да се изпълнява стриктно, както всички закони в страната.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини