Каква е връзката между месото на скара и рака на кожата?

Учени от Цзинанския университет в Китай стигнаха до шокиращи изводи - за човека месото на скара е свързано с риск от смърт, съобщи Лайф.
 
Оказало се, че попадането на съдържащи се в дима опасни вещества в организма може да предизвика мутации в ДНК и ракови болести. При това застрашени са не само чревоугодниците, а и онези, които изпичат месото или се намират близо до скарата.

Специалисти поясниха, че изпичането на месо на скара е свързано с образуване на опасни за здравето съединения при горенето на въглища. Попадайки в организма с храната или при дишането, въпросните съединения могат да предизвикат респираторни инфекции, мутации в ДНК и ракови болести.
 
Заключенията на учените са въз основа на изследване, обхванало 20 доброволци. Те били разделени на три групи. Първата група била подложена на въздействието на полициклични ароматни въглеводороди през кожата, втората била под влиянието им при попадането им в стомаха, а третата - в белите дробове. След това били взети проби от урината от трите групи.
 
Както се очаквало, най-голямата вреда била свързана с попадането на опасните съединения в организма с храната. На второ място било въздействието през кожата. Но и при дишането човешкият организъм поглъща много токсини. Затова дори присъствието близо до скара, на която се изпича месо, може да е много опасно за здравето.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини