Ученици от три училища от Смолян и Девин стават евродепутати за ден

Европейският парламент в България проведе в Смолян второто за 2018 г. регионално състезание за участие в програма „Евроскола“. В събота, 9 юни, седем ученически отбора от областите Кърджалийска и Смолянска спечелиха пътуване до Страсбург, Франция, където ще се превърнат в евродепутати за ден.

Народно читалище „Христо Ботев – 1871“ в Смолян бе домакин на състезание между единадесет отбора от седем различни града. Жури в тричленен състав оценяваше представянето на състезателите. Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, Таня Чунтова, PRБюрото на ЕП, и Бойко Благоев от Представителството на Европейската комисия не пропуснаха да отбележат отличното ниво на подготовка на учениците. Ето и имената на седемте училища победители, които ще заминат за Страсбург през идните месеци (подредени по азбучен ред):

‒Езикова гимназия „Иван Вазов“, Смолян;

‒Езикова гимназия „Христо Ботев“, Кърджали;

‒ППМГ „Васил Левски“, Смолян;

‒СУ „Васил Левски“, Ардино;

‒СУ „Отец Паисий“, Кърджали;

‒СУ „П. Р. Славейков“, Кърджали;

‒СУ „Христо Ботев“, Девин

В рамките на 15 минути отборите имаха възможност да покажат знанията си по различни актуални теми от дневния ред на Европейския съюз, включително и на чужд език. Членовете на журито бяха силно затруднени при вземането на решенията си поради високото ниво на подготовка на учениците. Отборите, които не успяха да спечелят квота за Страсбург, ще бъдат поканени да посетят Дома на Европа в София по различни поводи в рамките на 2018 г. за сметка на Бюрото на ЕП и Представителството на ЕК.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“. По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини