Областният управител на Смолян с разпореждане до кметовете заради очакваните валежи

НИМХ-БАН обявява жълт код, включително за област Смолян, като се очакват интензивни валежи и гръмотевични бури, главно в следобедните часове, вечерта и през ноща срещу сряда. Има условия за градушки. Очаквани количества валеж са от 50 до 70 л/кв.м. Не са изключени валежи над 100 л./кв. м.

Във връзка с постъпилата информация от НИМХ-БАН в Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР за очаквани на 26 и 27 юни интензивни валежи, на места до 50 – 70 л./кв. м., придружени с гръмотевични бури и условия за градушки, областният управител разпореди на кметовете на общини в област Смолян да вземат мерки за превенция и организация при евентуално усложняване на обстановката.

Сред основните задачи на кметовете са преглед на общинските планове за защита при бедствия част „Наводнения“ , както и информацията за предстоящите значителни валежи да се сведе до общинските щабове и отделните институции. Ангажимент на кметовете е създаване на необходимата готовност на средствата и техниката, организация за наблюдение на водните нива, всички язовири и микроязовири, както и на хидротехническите съоръжения и критичните участъци от речните легла.

Дежурните по общински съвет ще трябва да докладват обстановката на дежурния по областен съвет за сигурност в следните часове – 12:00, 16:00 и 20:00 ч., на телефон – 0301/6-01-93 и мобилен – 0889850047. Особено внимателно ще се следи за състоянието на язовир Златоград и хвостохранилище Ерма река, язовир „Пловдивци“ и хвостохранилище Рудозем – 2.

Разпореждането на областния управител включва и незабавно уведомяване при възникване на бедствено положение. ГД ПБЗН е дала допълнителни указания до териториалните си структури за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини