Според мексиканците при свинския грип се кихало "Апчикви-и-к!"

Въпреки смъртните случаи и тежките икономически последствия заради т.нар. свински грип, страхът от новия вирус не накара мексиканците да загубят способността си мрачно да се шегуват - като заклинание срещу злата участ, пише АФП.

Най-популярният в момента виц се завъртя още в понеделник, в началото на кризата, когато освен всичко останало Мексико бе разлюляно и от земетресение: "Какви са симптомите на свинския грип в Мексико? - "Треперене и клатене".

Оттогава игрите на думи (в рамките на добрия или не до там добрия тон) изобилстват в мексиканския печат.

Например при обикновения грип човек казвал "Апчиху!", а при свинския - "Апчикви-и-к!".

Фактът, че повечето от починалите вследствие на заболяването са в град Мексико, роди друг виц: "Господи, ако светът ще свършва, започни с "чилангос" (жителите на столицата)".

Жените домакини предпочитат шегата: "Докторе, мъжът ми яде като прасе, смятате ли, че е пипнал свински грип?".

Не са пощадени и селските стопани, тъй като свинефермите са в центъра на вниманието: "Какво отглеждат селяните? Ужас."

Хуморът позволява на хората да преодоляват трудни ситуации, посочва авторка в мексиканския ежедневник "Екселсиор", която също се включва с анекдот, обединяващ грипната тема с друг деликатен въпрос - нелегалната имиграция на мексиканци в САЩ:

"Казват, че всички в САЩ са спокойни, понеже свинският грип не може да дойде от Мексико. Така е защото през границата не може нищо да премине, абсолютно нищо".

Вирусът стана обект и на интернет забавление, което вече има доста почитатели. Уебсайт разработи игра за "борба" с А(H1N1), която предлага на потребителите да ваксинират максимален брой летящи прасета за няколко секунди.

Изкушените могат да открият "Суайн файтър" на едноименния сайт SwineFighter.com, който твърди, че във виртуалното пространство вече са унищожени над 7 млн. вируса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини